Vier verborgen schatten

Rond de fotografiebeurs Unseen, van 18 tot 20 september op het Westergasfabriekterrein in Amsterdam, vindt er in de hele stad het Unseen Festival plaats. Van 18 tot 27 september openen veertig Amsterdamse instellingen speciale fotoprojecten en tentoonstellingen. Daaronder ook plekken die doorgaans gesloten zijn voor het publiek: Hidden Treasures. Op deze pagina een keuze uit het enorme aanbod.

Peter Puklus,Painted plaster head (Self-portrait of a man), 2015. Campagnebeeld voor Unseen Foto Peter Puklus

1BEURS VAN BERLAGE Damrak 243 beursvanberlage.nl

De Beurs van Berlage is een iconisch voorbeeld van moderne Nederlandse architectuur, ontworpen door architect Hendrik Petrus Berlage aan het begin van de twintigste eeuw als het Amsterdamse derde beursgebouw. Momenteel wordt de Beurs gerenoveerd. Maar speciaal voor het Unseen Festival is een deel van de toekomstige expositieruimte vast in gebruik genomen met de tentoonstelling ListedBlue.

ListedBlue # 01 | Unseen

ListedBlue – een samenwerking tussen Selene Kolman, Stef Kolman en Martine Stig – is een verzameling van handgemaakte one-off kunstwerken, gepresenteerd in drie gedaanten: als voorwerp, beeld en download.

18 - 25 september 12.00-17.00 20 september 18.00-19.00 Introductie door kunsthistoricus Jeroen Boomgaard. Finissage 25 september 17.00-19.00 met Sasha Stone en rondleiding. Gratis met Unseen Ticket. Inl: listedblue.com

2KUNSTHAL CITROËN Stadionplein 22-24 kunsthalcitroen.nl

Kunsthal Citroën is gevestigd in de beroemde voormalige Citroëngarage aan het Stadionplein, vlakbij het Olympisch Stadion. Nadat galeriehouder Wim van Krimpen hier eerder de succesvolle Amsterdam Art Fair heeft georganiseerd, zijn er nu diverse tentoonstellingen te zien.

Amsterdamseen

Deze grote fototentoonstelling over Amsterdam bevat werk van Willem Diepraam, Han Singels, Sara Blokland, Katrin Korfmann, Koos Breukel en vele anderen.

Gast Gallery

Galerie Ron Mandos toont in de Kunsthal Citroën een installatie die speciaal voor deze gelegenheid is gemaakt door Jan Hoek: Me & My Model.

Day Trip

De explosie van het toerisme gaat hand in hand met de technologische ontwikkeling van de fotografie die het medium toegankelijk heeft gemaakt. Mensen die reizen en fotograferen scheppen samen, als collectief, een fotografische kopie van de wereld door miljoenen afzonderlijke beelden. Day Trip door Ola Lanko is een denkbeeldige reis door een visueel landschap en bestaat uit honderden beelden van over de hele wereld.

Tranquillity

De Finse kunstenaar Heikki Kaski presenteert een installatie van zijn serie Tranquillity, foto’s die hij nam in het kleine stadje met die naam in Californië, dat hij bij toeval op een kaart ontdekte tijdens zijn verblijf in de VS.

Opening: 18 september 18.00-20.00 Dagelijks 11.00-18.00 Gesloten op maandag 21 september Gratis met Unseen Ticket

3HUIS MET DE HOOFDEN Keizersgracht 123 huismetdehoofden.nl

Het ‘Huis met de Hoofden’ is een huis met een indrukwekkend verleden. Het zal het toekomstige huis van de Bibliotheca Philosophica Hermetica zijn. Meer dan een bibliotheek, zal het huis ook een plaats worden van ontmoeting en debat voor iedereen met een interesse in spiritualiteit, wetenschap en de kracht van het vrije denken.

Lies on lies (Leugens over leugens): over fotografie

Deze tentoonstelling onderzoekt de vraag naar waarheidsgetrouwheid van de fotografie. Kunnen we de foto’s gemaakt door achttien Koreaanse kunstenaars vertrouwen? In Lies on lies testen kunstenaars die met andere media zoals beeldhouwkunst en video werken de grenzen van de fotografie.

Dagelijks 12.00-20.00 Gratis met Unseen Ticket

4PRINSENGRACHT- ZIEKENHUIS Spuistraat 239

Het Prinsengrachtziekenhuis is een onlangs gesloten negentiende-eeuws ziekenhuis. In 2001 werd het aangewezen als een nationaal monument.

Atlantus

Atlantus is een trans-Atlantisch project van Martin Toft en Gareth Syvret. Het is 350 jaar geleden dat sir George Carteret de staat New Jersey in de VS vernoemde naar zijn Britse thuiseiland in 1664, Jersey. Het project gaat in op de vraag hoe twee plaatsen, die een naam delen, elkaar zien aan weerszijden van de Atlantische Oceaan.

archisle.org.je/atlantus

Pretty Big

Begin met het verzamelen van fotografie op grote schaal. De serie Pretty Big van Subbacultcha bestaat op posters op A0-formaat, in de traditie van bandposters die je vroeger op je tienerkamer had hangen. De posterserie wordt gelanceerd met werk van de in New York gevestigde fotograaf David Brandon Geeting en zijn portret van garagefolkheld Juan Wauters. Oplage: 24 stuks.

subbacultcha.nl davidbrandongeeting.com Finissage 26 september 17.00-20.00

De ijsberg

De ijsberg is een project van Giorgio Di Noto over de functie van foto’s die advertenties voor drugs in het ‘Dark Web’ illustreren: de verborgen en anonieme ruimte op internet. Deze beelden, genomen door de verkopers zelf, zijn bedrukt met een onzichtbare inkt die alleen onder ultraviolet licht zichtbaar is.

giorgiodinoto.com

Gerrit Rietveld Academie

Ook de afdeling fotografie van de Gerrit Rietveld Academie is opgenomen in het ziekenhuis. De studenten dienen hun werk in hoge doses toe aan het publiek. Het verlaten historisch gebouw van het Prinsengrachtziekenhuis huisvest 15 fotografiestudenten die een werk-in-uitvoering tonen in de centrale vleugel van het ziekenhuis.

Finissage 26 september 17.00-20.00

Dagelijks 12.00-20.00 Gratis met Unseen Ticket

Bezoekersinformatie

Het Unseen Festival loopt van 18 tot 27 september. Openingstijden en prijzen variëren op de verschillende locaties.

De meeste evenementen zijn opgenomen in een Unseen-ticket, dat kan worden gekocht op de beurs, online en op alle van de Hidden Treasures locaties. U kunt zich online registreren via unseenamsterdam.com. Daar is ook alle informatie te vinden.

Dagkaart Regelmatig: € 19,50

Dagkaart Student: € 15,00

Dagkaart + Unseen Magazine: € 25,00

Passe-partout: € 37,50

Passe-partout Student: € 25,00

Unseen Magazine: € 10,00

Download ook de Unseen app (voor iPhone en Android)