Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Tweede Kamer: wacht met besluit over ontmantelen rechtbanken

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat het besluit over de reorganisatie van rechtbanken nogmaals wordt uitgesteld. Eerst moet worden gesproken over alternatieven, vinden PvdA en ChristenUnie.

De rechtbank van Maastricht is een van de zeven rechtbanken die door de Raad voor de Rechtspraak worden ontmanteld.
De rechtbank van Maastricht is een van de zeven rechtbanken die door de Raad voor de Rechtspraak worden ontmanteld. Foto ANP / Jean-Pierre Geusens

Het besluit over de reorganisatie van rechtbanken moet nogmaals worden uitgesteld. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer. ChristenUnie en PvdA zullen minister Van der Steur vanavond oproepen om met de Raad voor de Rechtspraak te overleggen over alternatieven voor de voorgenomen reorganisatie. Een Kamermeerderheid steunt deze oproep, blijkt uit een rondgang van NRC tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen.

In de huidige plannen worden zeven van de 32 rechtbanken ontmanteld. Daar zouden dan alleen nog eenvoudige rechtszaken behandeld worden. Vorige week wilde de Raad voor de Rechtspraak, verantwoordelijk voor de organisatie van de rechtspraak, dit voorstel al definitief maken. Wegens hevig protest van gemeenten en rechters is dat besluit uitgesteld tot eind deze maand. Nu wil de Tweede Kamer het besluit uitstellen tot de behandeling van de justitiebegroting in de Tweede Kamer, eind november.

De Raad voor de Rechtspraak wil de rechtbanken van Assen, Almelo, Zutphen, Lelystad, Maastricht, Alkmaar en Dordrecht laten inkrimpen om te voldoen aan bezuinigen van het kabinet. Eerder vandaag zei de voorzitter van de Raad, Frits Bakker, dat er 50 miljoen euro nodig zou zijn om de rechtbanken volledig in stand te houden.