EU wil eigen hof voor handelsconflicten

De Europese Commissie wil eenonafhankelijk hof opzetten dat handelsconflicten tussen internationale bedrijven en lidstaten moet beslechten. Gisteren presenteerde Eurocommissaris Cecilia Malmström (Handel) haar definitieve plan hiervoor in Brussel. Het nieuwe hof moet in werking treden bij het nog af te sluiten vrijhandelsverdrag tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie (TTIP). Het voorstel is Malmströms alternatief voor het omstreden bindende arbitragesysteem ISDS (Investor State Dispute Settlement), dat geen beroepsmogelijkheid heeft, achter gesloten deuren werkt en volgens critici de democratie zou ondermijnen. ISDS zit wel in het al gesloten, maar nog niet aan het Europarlement voorgelegde handelsverdrag met Canada. Een deel van het parlement wil dit terugdraaien, maar Malmström weigert dat. (NRC)