Politie gaat vluchtelingen registreren op vier plekken in Nederland

Een speciaal team, bestaande uit politie en marechaussee, gaat de registratie van vluchtelingen op zich nemen op drie nieuwe locaties in Nederland.

De Koninklijke Marechaussee controleert intensief in de haven van Hoek van Holland op eventuele verstekelingen.
De Koninklijke Marechaussee controleert intensief in de haven van Hoek van Holland op eventuele verstekelingen. Foto ANP / Lex van Lieshout

De Nationale Politie gaat op drie locaties helpen met het registreren van vluchtelingen. Dat bevestigt woordvoerder van de politie Helma Huizing.

Het is voor het eerst dat de politie buiten het aanmeldcentrum in Ter Apel vluchtelingen gaat registreren.

Landelijke aanpak nodig

Politiechef Paul van Musscher, verantwoordelijk voor de portefeuille vreemdelingenzaken en migratiecriminaliteit, vindt dat de grote toestroom van asielzoekers een landelijk gecoördineerde aanpak nodig heeft. Het aanmeldcentrum in Ter Apel “barst uit zijn voegen” en kan de stroom vluchtelingen niet meer aan. Daarom gaat de Nationale Politie de stroom vluchtelingen voortaan op drie nieuwe locaties registreren: in Amsterdam, Rotterdam en Budel. Ter Apel blijft ook een aanmeldcentrum.

Van Musscher:

“Asielzoekers hebben recht op bescherming van de politie. We willen laten zien dat wij er ook zijn voor hun veiligheid. We zullen ze beschermen als het nodig is, en optreden bij strafbare feiten.”

‘Budel wordt nieuwe Ter Apel’

Onlangs werd bekendgemaakt dat asielzoekers die in Nederland aankomen vanaf deze maand voor aanmelding terecht kunnen in het Noord-Brabantse Budel. Het asielzoekerscentrum in de voormalige Nassau Dietz kazerne zou tijdelijk, naast het aanmeldcentrum in Ter Apel, de tweede centrale opvanglocatie van Nederland worden.

De politie streeft ernaar om de registratie op de drie nieuwe locaties vanaf begin volgende week te kunnen doen. De registratie van vluchtelingen gebeurt dan op vier plekken in Nederland.

Van Musscher noemt de toestroom van vluchtelingen “van ongekende grootte“. Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) registreerde in de zomerperiode zo’n 1000 tot 1500 vluchtelingen per week. Afgelopen week was dat aantal opgelopen tot 3100 asielzoekers, een verdrievoudiging ten opzichte van afgelopen zomer.

Naast de drie nieuwe locaties wordt ook het mobiele toezicht op vreemdelingen aan de grens geïntensiveerd: mobiele teams met leden van politie en marechaussee sporen vreemdelingen op in treinen, bussen, boten, vrachtwagens en op luchthavens. Het team is gericht op mensenhandelaren en zal extra controles uitvoeren op de weg, het water, luchthavens en het spoor.

De politie beoordeelt overigens niet of een vluchteling mag blijven of niet, dat beslist de IND.

Wat is nou precies het verschil tussen migranten en vluchtelingen? Hoeveel mensen komen er uit Syrië? Wat is daar aan de hand? Helpen al die goedbedoelde hulpacties eigenlijk wel? En wanneer houdt het allemaal op? Lees hier onze explainer: Twintig vragen die je helpen om de vluchtelingencrisis te begrijpen (leestijd ongeveer 16 minuten).
    • Carlijn Vis