Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Sittardse terrorismeverdachte (15) vrij en onder toezicht van Jeugdzorg geplaatst

De raadkamer besliste dat het voorarrest niet wordt verlengd.
De raadkamer besliste dat het voorarrest niet wordt verlengd. Foto ANP / Roos Koole

Het vijftienjarige meisje uit Sittard dat eerder deze maand werd gearresteerd op verdenking van deelname aan een terroristische organisatie, komt weer vrij. De raadkamer besliste vandaag dat haar voorarrest niet wordt verlengd. Het meisje is wel onder toezicht van Jeugdzorg geplaatst.

De tiener krijgt “de komende tijd hulp en begeleiding”, vertelt haar advocaat Björn Brinkman aan persbureau ANP.

Niet bekend of ze wilde uitreizen naar IS

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) wordt het meisje “niet verdacht van een concrete aanslag”. De officier van justitie kon niet zeggen of ze wilde uitreizen naar een gebied van de Islamitische Staat. Ook zegt het OM niet om welke terreurorganisatie het gaat en of er meerdere mensen zijn gearresteerd.

Het meisje blijft verdachte en het onderzoek loopt nog door, wist de officier van justitie te melden. De officier kan in beroep gaan, maar heeft daartoe nog niet besloten.

Eerder deze maand werd de Sittardse aangehouden. Haar advocaat wil niet ingaan op haar zaak omdat het meisje minderjarig is.