Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Wethouder Rotterdam legt wegens relatie cultuurportefeuille neer

De Rotterdamse wethouder Adriaan Visser (D66) legt zijn cultuurportefeuille neer vanwege zijn relatie met de directeur van het door de gemeente gesubsidieerde Hofpleintheater.

Wethouder Adriaan Visser (links) en Pex Langenberg (Haven, Duurzaamheid) tijdens de buitengewone raadsvergadering van de gemeente Rotterdam.
Wethouder Adriaan Visser (links) en Pex Langenberg (Haven, Duurzaamheid) tijdens de buitengewone raadsvergadering van de gemeente Rotterdam. ANP / Marco de Swart

De Rotterdamse wethouder Adriaan Visser (D66, 49) legt zijn cultuurportefeuille neer vanwege zijn relatie met de directeur van het door de gemeente gesubsidieerde Hofpleintheater.

Dat heeft hij de gemeenteraad gisteren per brief (pdf) laten weten. Hij wil de schijn van belangenverstrengeling tegengaan en vindt dat “politiek dient te gaan over de inhoud van beleid”. Visser blijft nog wel wethouder van Financiën, Binnenstad en Sport. Hij schrijft:

“De cultuursector gaat mij dusdanig aan het hart dat ik niet wil dat de discussie over mijn persoon hier negatieve invloed op heeft. De energie die aanwezig is in de culturele sector moet worden ingezet om de sector verder te ontwikkelen, en niet verloren gaan in deze discussie.”

Geloofwaardigheid betwijfeld

Visser kreeg voor de zomer een relatie met Caroline Pietermaat, de directeur van het Hofpleintheater. Zij maakten hun relatie vorige week openbaar in een brief aan de fractievoorzitters en de directeuren van andere culturele instellingen. Verschillende partijen trokken zijn geloofwaardigheid in twijfel. Binnenkort zal namelijk worden besloten over de subsidies voor de komende periode van vier jaar.

In eerste instantie was de oplossing dat wethouder Hugo de Jonge (CDA) voortaan de beslissingen over het Hofpleintheater zou nemen. De oppositiepartijen PvdA, VVD, GroenLinks, SP en Partij voor de Dieren vonden die oplossing niet afdoende en wilden vandaag een debat voeren over de positie van Visser. Dat debat is nu afgeblazen. Een andere wethouder zal de cultuurportefeuille van Visser overnemen.