Reuzenbrouwerij in de maak

Foto AFP

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Een reuzenbrouwerij. Zo beschrijft The Wall Street Journal het resultaat van de overname van SABMiller door Anheuser-Busch InBev. Er werd al langer gesproken over een overname, maar nu lijkt het er ook echt van te komen. InBev gaat een bod uitbrengen, en volgens WSJ zal dat bod hoger zijn dan de 75 miljard dollar (66,37 miljard euro) die SABMiller waard is.

Het is nog onduidelijk of een overname als deze door de concurrentiewaakhonden in China en in de Verenigde Staten wordt geaccepteerd. In de VS heeft InBev 45 procent marktaandeel, en SABMiller (via de samenwerking met Molson Coors Brewing) 25 procent.

OJ-AA057_SABMIL_16U_20150916070909

Als de overname doorgaat, krijgen merken zoals Budweiser en Stella Artois een grotere markt. Samen hebben SABMiller en InBev meer dan 30 procent van de biermarkt wereldwijd. Volgens WSJ kan de nieuwe biergigant op deze manier concurreren met de populariteit van kleine, ambachtelijke biertjes.

GM koopt dodelijk defect af

General Motors betaalt 900 miljoen dollar (796 miljoen euro) als boete voor een gebrekkige contactschakelaar. Dat meldt Reuters. Door dat gebrek zijn mogelijk 124 mensen om het leven gekomen. GM zou te weinig hebben gedaan om het defect te maken.

Er is nog maar weinig bekend over de afspraak die GM met justitie heeft gemaakt. Reuters schrijft dat er een strafrechtelijk onderzoek wordt ingesteld naar pogingen om het defect te verbergen.

Door het defect deed de motor van de auto niet wat die moet doen: airbags werden bijvoorbeeld niet geactiveerd. De hapering zorgde er ook voor dat de remmen en het stuur niet altijd goed werkten.

De verwachte boete is lager dan die Toyota moest betalen om een vergelijkbare zaak op te lossen. Voor de aandelen van GM heeft de deal weinig gevolgen, zo lijkt het. De waarde daarvan lijkt zelfs te stijgen, hoewel de markt officieel nog gesloten is in de VS.

Stabiele inkomenskloof in de VS

Er zit maar weinig beweging in de inkomenskloof tussen mannen en vrouwen in de Verenigde Staten. Quartz bericht dat die vorig jaar een dieptepunt bereikte: er zat slechts 21 procent tussen beide gemiddelde inkomens. In werkelijkheid is het percentage al jarenlang ongeveer gelijk.

Dat kan komen doordat mannen noch vrouwen sinds 2009 veel meer verdienen. Het is een moeilijke berekening, analyseert Quartz: sommige bedrijven willen niet vertellen hoeveel ze hun mensen betalen. Gelukkig zijn er steeds meer technologiebedrijven die zulke cijfers wél openbaar maken. Dat is een eerste stap om de inkomenskloof te dichten.

    • Eefje Rammeloo