Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Belasting

Rechters draaien btw op acupunctuur terug

Een acupunctuurbehandeling in het Chinese gezondheidscentrum in Den Haag.
Een acupunctuurbehandeling in het Chinese gezondheidscentrum in Den Haag. Foto ANP / Marco de Swart

Acupuncturisten, chiropractoren en andere alternatieve artsen en behandelaars hoeven geen omzetbelasting (btw) meer af te dragen. Dat blijkt uit een serie recente uitspraken van belastingrechters en de Hoge Raad.

Kern daarvan is dat de fiscus geen onderscheid mag maken tussen ‘alternatieve’ en normale medische handelingen.

Maatregel moet 65 miljoen opleveren

Daarmee valt de basis weg onder het kabinetsbeleid om alternatieve behandelingen duurder te maken dan verrichtingen van reguliere artsen. Sinds 1 januari 2013 moeten alternatieve artsen 21 procent btw afdragen over de omzet die zij behalen met behandelingen zoals acupunctuur, chiropractie en homeopathie. Reguliere behandelingen zijn vrijgesteld van btw.

De maatregel, die 65 miljoen euro op jaarbasis moest opleveren, werd ingevoerd na een succesvolle lobby door de Nederlandse Vereniging tegen de Kwakzalverij (NVTK) in de maanden voorafgaand aan het lenteakkoord van 2012. Als gevolg van de maatregel gingen de prijzen van alternatieve behandelingen omhoog, en daalde het aantal patiënten en consulten.

De Belastingdienst in gesprek met beroepsverenigingen

Nu de maatregel noodgedwongen wordt teruggedraaid, gaat de Belastingdienst de komende weken in gesprek met beroepsverenigingen van alternatieve artsen en behandelaars om de praktische implicaties te bespreken. Dat zegt een woordvoerder van de dienst.

Antsje Boersma van de Nederlandse Chiropractoren Associatie NCA zegt dat zij volgende week een afspraak heeft bij de fiscus. Boersma:

“Dit heeft verregaande implicaties. Sommige bij ons aangesloten chiropractoren krijgen grote bedragen aan btw terug. En we hebben allerlei vragen, bijvoorbeeld over mensen die in de tussentijd hun praktijk hebben verkocht of met pensioen zijn gegaan.”

De NCA heeft namens haar leden twee proefprocessen gevoerd tegen de btw-plicht. De eerste – bij de belastingrechter in Breda - werd eind mei gewonnen. De Belastingdienst zag vervolgens af van een tweede proefproces, dat begin september in Arnhem zou dienen.

Btw-plicht van acupuncturisten

Vorige week bleek dat de btw-plicht van acupuncturisten evenmin stand houdt bij de Belastingkamer in Den Bosch. Acupuncturist Toine Korthout uit Sleeuwijk vocht daar zijn aanslag aan en kreeg van de Belastingkamer op vrijwel alle punten gelijk.

“De patiënt wint,” zegt Roland Pluut van de Nederlandse Patiënten Vereniging voor Acupunctuur.

“Wij hebben ons indertijd tegen de invoering verzet en 50 duizend handtekeningen verzameld. En nu hebben we het via de rechter alsnog afgedwongen. Patiënten moeten acupunctuur vaak al zelf betalen, en hoeven daar nu niet ook nog eens belasting over te betalen.”