Protesterende agenten krijgen steeds meer medestanders

De minister heeft waardering voor het politievak, maar niet veel geld. Agenten voerden gisteren actie in Den Haag.

Agenten demonstreerden gisteren op het Malieveld in Den Haag.
Agenten demonstreerden gisteren op het Malieveld in Den Haag. Foto Remko de Waal/ANP

Met z’n allen de toegang van een ministerie blokkeren, zodat ambtenaren niet naar hun werk kunnen. Tot een maand geleden was het idee niet meer dan een losse flodder. Een ogenschijnlijk onhaalbaar actieplan – want: mag dat wel – tussen andere ideeën die met stift geschreven stonden op het whiteboard van het landelijk actiecentrum van de politiebonden in Woerden.

Gisteren gebeurde het toch. Na heel wat overleg – met juristen, de gemeente Den Haag, het regionale politiekorps –, stonden daar duizenden politiemensen in rode hesjes, stipt om 9.00 uur, ambtenarentijd, voor de ingang van liefst vier ministeries. Onder anderen Erik Akerboom, topambtenaar bij Defensie, kwam niet voorbij de blokkade. Hij had een afspraak bij het ministerie van Veiligheid en Justitie maar werd niet doorgelaten.

Ook de man om wie de blokkade draait, minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie), kwam een kijkje nemen. Hem werd demonstratief de rug toegekeerd, waarna hij probeerde door het kabaal heen te vertellen dat hij graag weer wil praten met de politiebonden en dat hij waardering heeft voor het vak.

Maar praten heeft geen zin zolang de minister niet toegeeft, zeggen de vier politiebonden. Ze voeren al sinds maart actie voor een betere cao: meer loon, betere arbeidsvoorwaarden. De voorgestelde 5,05 procent loonsverhoging en eenmalig 500 euro bruto vinden ze na vier jaar op de nullijn niet voldoende. Zeker niet nu in het huidige voorstel wordt getornd aan de vrije weekenden.

Is er na al die acties sinds maart dan helemaal niets veranderd? „Uhm, nee”, zegt Sander van der Bent, van het actiecentrum in Woerden. „De onderhandelingen gingen toen moeizaam en ze gaan nog steeds moeizaam. De minister houdt dapper stand, hij geeft geen duimbreed toe.”

Toch hebben de vele politieacties in het voorbij halfjaar – van langzaam rijden met politieauto’s op de snelweg tot sluiting van politiebureaus – wel een ánder effect gehad, zegt Geert Priem, voorzitter van politiebond ANPV. „De bereidheid tot actievoeren is alleen maar groter geworden: in april stonden we nog met 2.000 op het Malieveld, nu waren het er al bijna 7.000.”

Nog een effect dat de bonden hebben bereikt: de druk van andere politici op Van der Steur om tot een akkoord te komen neemt stilaan toe. „Daarvoor wordt door de bonden achter de schermen flink gelobbyd”, zegt Van der Bent. „En inmiddels vragen meerdere politici Van der Steur om een oplossing van het conflict.”

Priem: „Het is alleen jammer dat ze er niet bij zeggen dat er bij de politie meer geld bij moet.”

Toen de agenten de blokkade gistermiddag rond een uur of een ophieven en richting Malieveld trokken, was daar alleen SP-Kamerlid Nine Kooiman om hen een hart onder de riem te steken.

Dus blijven de bonden nieuwe acties bedenken. Welke, dat willen ze niet zeggen. Priem: „Misschien moeten we niet alleen Van der Steur, maar het hele kabinet raken.” Wat zijn leden betreft kan dat ook bij de ministers thuis.

    • Freek Schravesande