Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Economie

Premier worden? Dan moet je bij Goldman, Merrill Lynch of Deutsche werken

Foto Reuters

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Premier van Australië worden? Mooie droom, maar ga dan eerst voor een zakenbank als Goldman Sachs werken. Dat is het advies van persbureau Bloomberg nu Malcolm Turnbull Tony Abbott heeft gewipt.

Turnbull werkte bij Goldman Sachs, de Nieuw-Zeelandse premier John Key was een valutahandelaar bij Merrill Lynch. En Mike Baird, de charismatische en populaire premier van de Australische deelstaat New South Wales (Sydney) werkte bij Deutsche Bank. Conclusie van Bloomberg: de drie belangrijkste politieke bestuursfuncties zijn in handen van drie oud-zakenbankiers.

Een Amerikaans-Chinees machtsblok tegen Uber

Met vereende krachten Uber beconcurreren. Dat is wat Lyft uit San Francisco en het Chinese Didi Kuaidi trachten te doen. De twee bedrijven hebben een samenwerkingsverband afgesloten, schrijft The Wall Street Journal.

Didi Kuaidi investeert honderd miljoen dollar in Lyft. Ook bieden de bedrijven klanten aan om in hun eigen valuta te betalen. Zo kunnen de Chinese toeristen in Amerika, en dat zijn er nogal wat, bij Lyft gewoon in Chinese yuan betalen. Lyft en Didi Kuaidi zijn in gesprek met Ola uit India en Grabtaxi uit Singapore. Zij kunnen zich ook aansluiten bij de anti-Uber-coalitie.

Komt er een bullet train? Dan stijgen de vastgoedprijzen

Een nieuwe Japanse bullet train vervoert niet alleen reizigers sneller van stad naar stad. De komst beweegt ook de vastgoedmarkt. De huizenprijs rond stations die opeens worden aangedaan door de snelle treinen stijgen snel en hard. Dat schrijft de Nikkei Asian Review.

De prijs van een kantoorgebouw in de buurt van Nagoya Station is afgelopen jaar met 40 procent gestegen, alleen door de komst van de Shinkansen. Van heel Japan stegen de huizenprijzen in in de buurt van het station van Kanazawa het meest afgelopen jaar, met 16,5 procent. In maart ging een snelle treinverbinding van start tussen Kanazawa en Tokio. In een land waar de vastgoedprijzen de afgelopen jaren geen grote stijgingen doormaken is dat bijzonder.