Ongemak in beeld, 5 tips van Erik Kessels

Op de fotobeurs Unseen is werk van zo’n 150 fotografen te zien. Fotografieliefhebber Erik Kessels gidst de bezoeker langs vijf van zijn favorieten.

None

Misschien is ongemak wel een voorwaarde voor een goede foto. Dat zegt Erik Kessels, creatief directeur van communicatiebureau KesselsKramer. Wat hem betreft zijn er al genoeg foto’s die heel gemakkelijk voelen. Met de huidige techniek is een mooie foto maken ook niet zo’n kunst, zegt Kessels.

Kessels verzamelt ongemakkelijke foto’s. Hij publiceert ze ook regelmatig in fotoboeken en in het tijdschrift Useful Photography. Op Unseen is een door Kessels samengestelde tentoonstelling die schaamte en verlegenheid als uitgangspunt heeft: The Embarrassment Show.

Deze expositie, te zien in de buitenruimte van de beurs, is het resultaat van een door Kessels geleide workshop aan de Zwitserse academie ECAL. Twintig fotografiestudenten moesten van Kessels op zoek naar „de schaamte in zichzelf”. Dat leidde tot bijna therapeutische sessies waar menige traan vloeide. Een student maakte bijvoorbeeld foto’s over haar boulimia, een ander kwam uit de kast als kleptomaan en fotografeerde alle spullen die hij ooit had gestolen.

Kessels: „Als je als creatief persoon niet bereid bent om jezelf te vernederen, fouten te maken en keihard onderuit te gaan, kan je beter overwegen in een kantoortuin te gaan werken. Daar is het veiliger. Want als kunstenaar word je minstens één keer per dag voor idioot uitgemaakt.”

Op verzoek gidst Kessels de bezoeker van Unseen langs vijf jonge fotografen die hoog scoren op ongemak.

    • Arjen Ribbens