Omstreden Japanse oorlogswetten overleven chaotische stemming

Nieuwe, omstreden Japanse wetgeving die de bevoegdheden van de krijgsmacht uitbreidt is een stap dichterbij. De speciale commissie van het hogerhuis heeft de wetten goedgekeurd.

Een lid van de regeringspartij slaat een oppositielid tijdens de stemming over omstreden nieuwe wetgeving.
Een lid van de regeringspartij slaat een oppositielid tijdens de stemming over omstreden nieuwe wetgeving. EPA / Kimimasa Mayama

Nieuwe, omstreden Japanse wetgeving die de bevoegdheden van de krijgsmacht uitbreidt is een stap dichterbij. De speciale commissie van het hogerhuis heeft de wetten goedgekeurd, meldt Reuters, waardoor eind september het parlement erover kan stemmen. De wetten waren de afgelopen weken voor tienduizenden mensen aanleiding om de straat op te gaan.

Japan heeft sinds de Tweede Wereldoorlog een pacifistische grondwet waardoor het leger niet ingezet mag worden in het buitenland. Volgens premier Shinzo Abe is het binnenlandse veiligheidsbeleid echter achterhaald en toe aan herziening om weerstand kunnen te bieden aan bedreigingen uit bijvoorbeeld China. De twee landen hebben een conflict over gebieden in de Oost-Chinese Zee.

De stemming in het hogerhuis was vanochtend opgefokt en chaotisch. Pacifistische oppositieleden probeerden de wetten met geweld tegen te houden. De nieuwe plannen maken een einde aan het Japanse verbod om een bevriende natie te helpen een aanval af te slaan. De Verenigde Staten zijn blij met de nieuwe Japanse aanpak, China zegt dat de nieuwe wetgeving de regionale veiligheidssituatie ‘compliceert’.

Twitter avatar KjeldDuits Kjeld Duits The situation now in front of #Japan‘s parliament. https://t.co/sonmca4wMy