Nieuw bridgeschandaal: topspelers beschuldigd van vals spel

Het kaartspel van de Volkspartij Limburg, met Jos van Rey als koning. Foto ANP / Marcel van Hoorn

Het Italiaanse bridgepaar Fulvio Fantoni en Claudio Nunes, de nummers 1 en 2 van de wereldranglijst, wordt beschuldigd van vals spel. Dat stelt een groep experts. De Europese Bridge Liga onderzoekt de beschuldigingen.

Op non-actief

De sponsor van het duo, dat voor Monaco uitkomt, heeft hangende het onderzoek het paar op non-actief gesteld. Gisteren werd bekend dat het gehele team van Monaco zich vanwege de kwestie heeft teruggetrokken voor het wereldkampioenschap in India, dat volgende week zaterdag begint.

De manier waarop het paar de kaarten bijspeelt – afwisselend horizontaal en verticaal – is illegaal, geschiedt structureel en geeft een onevenredig voordeel op eerlijke spelers, zo stellen de experts. Door de kaarten op een bepaalde manier neer te leggen, zouden zij de kracht of zwakte van de bijgespeelde kleur hebben aangegeven. Essentiële, maar illegale informatie.

Zo kwam het aan het licht

De zaak kwam aan het licht toen de Groningse bridger Maaike Mevius video’s had bestudeerd van wedstrijden waaraan de twee hadden deelgenomen. Zij lichtte een team van bridgekampioenen in onder aanvoering van Boye Brogeland, een Noorse professional. Het Italiaanse duo zou ook informatie over hun bridgekaarten naar elkaar seinen door op een bepaalde manier te klikken met een pen.

Brogeland is deze zomer een klopjacht begonnen op valsspelers. Eerder deze maand beschuldigde hij de Israëlische topspelers Lotan Fisher en Ron Schwartz. Die zaak wordt momenteel ook onderzocht door de Europese Bridge Liga.

Eerdere titels inleveren?

De verdachte duo’s moeten mogelijk eerder behaalde titels inleveren, als de fraude onomstotelijk wordt bewezen. Zoals het goud op het EK van 2012 in Dublin voor Monaco, waarvoor de Italianen toen ook al speelden. Goud lonkt voor de winnaar van het zilver: Nederland.

    • Jan van Cleeff