Nederlands biotechbedrijf brengt 1,3 miljard euro op

De koop van Dezima Pharma door het Amerikaanse concern Amgen is de derde grote overname in de Nederlandse biotechsector dit jaar.

Onder niveau van juni

Opnieuw wordt een Nederlands biotechbedrijf overgenomen door een groot buitenlands farmaceutisch concern. Het Amerikaanse Amgen is bereid tot 1,55 miljard dollar (1,3 miljard euro) te betalen voor Dezima Pharma in Naarden.

Dezima werd in 2012 opgericht en ontwikkelt medicijnen voor patiënten met een te hoog cholesterolgehalte. Cholesterolverlagers behoren tot de meest gebruikte medicijnen ter wereld. Een te hoog cholesterolgehalte is een belangrijke veroorzaker van hart- en vaatziekten.

Een nieuw medicijn van Dezima met goede testresultaten heeft de aandacht getrokken van het Amerikaanse concern. Het bedrijf betaalt 300 miljoen dollar in contanten en, afhankelijk van verdere testresultaten, nog eens 1,25 miljard dollar voor het bedrijf in Naarden.

Het is de derde grote overname in de Nederlandse biotechsector dit jaar. In mei kondigde het Amerikaanse Pfizer aan tot een half miljard euro te betalen voor een bedrijf in Bunnik dat een enzym maakt tegen acuut nierfalen. Begin dit jaar werd bekend dat het Amsterdamse bedrijf Uniqure (gentherapie) in stappen wordt overgenomen door het Amerikaanse Bristol-Meyers Squibb.

John Kastelein, internist in het AMC en hoogleraar inwendige geneeskunde (genetische aspecten van vasculaire aandoeningen) aan de UvA, richtte Dezima Pharma op in 2012. Dat deed hij samen met de investeringsmaatschappijen Forbion en BioGeneration Ventures. Het bedrijf kreeg ook een innovatiekrediet van 5 miljoen euro van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Kastelein is gespecialiseerd in onderzoek naar de erfelijke afwijkingen die een relatie hebben met hart- en vaatziekten en ook in het met gentherapie behandelen van patiënten met ernstige erfelijke stofwisselingsziektes. Met gentherapie kunnen defecte genen vervangen worden.

Prijswinnaar

Kastelein is een gelauwerd wetenschapper. Vorig jaar ontving hij de Huibregtsenprijs, een prijs voor wetenschappelijk vernieuwende onderzoeksprojecten die veelbelovend zijn qua maatschappelijke toepassing.

Hij ontwikkelde de eerste gentherapie die officieel werd geregistreerd, een therapie voor patiënten met een verhoogd aangeboren risico op hartfalen. Hij werkte daar decennia aan. Eerder kreeg hij een prijs voor zijn onderzoek naar cholesterol, vetstofwisseling en slagaderverkalking.

Amgen is een Amerikaans beursgenoteerd concern dat in 1980 in Californië werd opgericht. Het is van meet af aan gespecialiseerd in biotechnologie. Het concern heeft een omzet van omgerekend 20 miljard euro. De nettowinst van Amgen bedraagt ruwweg 30 procent van de omzet. Op de beurs is het concern 100 miljard euro waard.