Nederlands architectenbureau mag New Yorkse bibliotheek renoveren

Het Nederlandse architectenbureau Mecanoo mag de beroemde New Yorkse openbare bibliotheek renoveren. Het bureau van Francine Houben zal eerst een ontwerp maken voor het historische Stephen A. Schwarzman Building.

Het Stephen A. Schwarzman Building in New York. Foto EPA / Jason Szenes

Het Nederlandse architectenbureau Mecanoo mag de beroemde New Yorkse openbare bibliotheek renoveren. Het bureau van Francine Houben zal eerst een ontwerp maken voor het historische Stephen A. Schwarzman Building en later de Mid-Manhattan Library onder handen nemen.

Mecanoo werkt voor het project samen met het New Yorkse bureau Beyer Blinder Belle, dat eerder onder meer de lobby van het Empire State Building renoveerde. Doel van de renovaties is volgens het Delftse bedrijf de bibliotheken toegankelijker te maken en ruimtes te creëren voor onder meer schrijvers en tentoonstellingen.

Eerdere plannen voor de renovatie van het Stephen A. Schwarzman Building van de beroemde architect Norman Foster stuitten vorig jaar op veel kritiek omdat een deel van de boeken uit het historische gebouw verplaatst zou moeten worden naar New Jersey om ruimte te maken. In plaats daarvan is er nu voor gekozen om ook de Mid-Manhattan Library te verbouwen.

De verbouwing van het Stephen A. Schwarzman Building moet klaar zijn in 2019. Daarna wordt begonnen aan de Mid-Manhattan Library.

Mecanoo heeft eerder gewerkt aan gebouwen in Boston en Washington D.C. Het bureau heeft ook het Westergasfabriekterrein in Amsterdam en de stationshal in Delft ontworpen. In april kreeg Francine Houben de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs toegekend voor haar oeuvre.

    • Bastiaan Nagtegaal