Onbekende vis heet vanaf nu ‘blauwe rotzak’

Hierbij voorgesteld: Plectorhinchus caeruleonothus. Een onbekende kustvis van het Australische Nieuw-Queensland is onder deze naam geclassificeerd, na wetenschappelijke verwarring met een andere soort. Vliegvissers kenden hem al onder de naam Blue Bastard, blauwe bastaard of rotzak. Die beschrijving komt terug in zijn Latijnse naam.

Zijn scheldnaam heeft de Blue Bastard door verdedigbare eigenschappen. Hij is moeilijk aan de haak te slaan en nog moeilijker aan land of boord te krijgen. Het eerste door een teruggetrokken levenshouding, hem bijgebracht door de haaien en krokodillen in zijn leefgebied. Het tweede door zijn forse bouw en vechtlust. De mannetjes van deze lipvissen zwemmen als ze elkaar zien op elkaar af, om de dikke lippen langdurig aaneengeklonken te houden – hun manier van vechten. De jonge vissen zijn kleurig gestreept, later gaan ze, wel een meter lang, in het zilverblauw.

De nieuwe indeling kwam er na onderzoek door het Queensland Museum en via het tijdschrift Zootaxa, en raakte bekender door The Guardian. Sommige natuurliefhebbers die niets van vliegvissen weten, zagen in de tenaamstelling door zeebiologen politieke lading. De huidige Australische regering is ‘blauw’ en de zojuist vervangen premier Tony Abbott was berucht milieu-onvriendelijk.

    • Frans van der Helm