Opinie

    • Hans Beerekamp

Mr. T. weer afgetroefd door vrouw in debat

Donald Trump vs,Carly Fiorina (CNN).
Donald Trump vs,Carly Fiorina (CNN).

Ruim drie uur duurde het door CNN georganiseerde tweede debat van de elf belangrijkste Republikeinse presidentskandidaten. Het was maar goed dat de aandacht van de kijker thuis soms werd afgeleid: door de Air Force One op de achtergrond, een pronkstuk van de Ronald Reagan Library in Simi Valley bij Los Angeles, als permanente herinnering aan aller grote voorbeeld. Maar ook door de ticker aan de onderkant van het beeld, die de golven van de tsunami in Chili en Nieuw-Zeeland steeds hoger opzweepte.

Bij het eerste debat, van Fox News in Cincinnati op 7 augustus, was de clowneske miljardair Donald Trump de grote winnaar. Hij voert de peilingen aan en was dus de man die aangevallen moest worden, op enige afstand gevolgd door president Obama en de verwachte Democratische tegenstandster Hillary Clinton.

Trump moest nu rake klappen incasseren, vooral van de enige nieuwkomer én vrouw in de Republikeinse race, Carly Fiorina. Ze bleef uiterst rustig, toen ze werd geconfronteerd met weer een misogyne uitspraak van Mr. T. (zoals Mike Huckabee hem noemde). Iemand met zo'n gezicht als Fiorina, die kon toch nooit president worden? Althans volgens Trump. Fiorina zei alleen maar: „Ik denk dat de Amerikaanse vrouwen heel goed hebben gehoord wat meneer Trump daar zei.”

Het lijkt wel of tegenover alle schimpscheuten en grimassen van de koploper niets, of zo min mogelijk ondernemen nog het beste werkt. Tot nu toe had vooral de gepensioneerde neurochirurg Ben Carson van die strategie geprofiteerd, maar die was nu zo onzichtbaar dat vermoedelijk Fiorina, als derde buitenstaander, de nieuwe uitdager wordt.

Ze zegt niet alleen maar beheerste, verstandige dingen, getuige een merkwaardig gruwelijk gedetailleerde beschrijving van een video over een geaborteerde foetus. De dokters moesten het in leven houden, om de hersens te kunnen „oogsten” voor handelsdoeleinden.

In conservatief Amerika is alles geoorloofd om de tegenstander in een kwaad daglicht te stellen. Jeb Bush heeft Spaans gesproken in zijn campagne, omdat hij een Mexicaanse vrouw heeft. Dat moeten we niet willen, mensen.

En Trump bleef tegenover de twee artsen op het podium (Carson en oogchirurg Rand Paul) glashard volhouden dat je door inentingen autisme kon veroorzaken.

CNN stimuleerde de kandidaten om vooral met elkaar in discussie te gaan, terwijl Fox News eerder had gekozen voor een harde aanpak door de gespreksleiders. Onderling debat zorgt voor spannender televisie, vooral tussen zulke excentrieke en extreme politici.

Maar het begint te wennen. Na de merkwaardige vertoning op de eerste dag van de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer, met de grimmige murenbouwer Wilders die wordt uitgelachen door de anderen omdat hij ‘opkomen voor je eigen volk’ als eerste voorbeeld van christelijke beschaving noemde, hebben we echt weinig aanleiding meer om die Amerikaanse Republikeinen rare jongens te vinden.

    • Hans Beerekamp