Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Arbeidsmarkt

‘Minster Van der Steur wil praten met politiebonden over cao’

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie en Premier Mark Rutte tijdens een schorsing van de Algemene Beschouwingen.
Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie en Premier Mark Rutte tijdens een schorsing van de Algemene Beschouwingen. Foto ANP/ Bart Maat

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie nodigt alle politiebonden uit voor een gesprek over de politiecao. Dat liet premier Mark Rutte zojuist weten aan het einde van de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer.

De ontmoeting met de bonden moet leiden tot een doorbraak in de impasse, aldus de minister-president. Politiebonden en agenten demonstreren al weken tegen het loonbod van het kabinet dat ze te mager vinden. Gisteren was er nog een massale betoging rond de Tweede Kamer in het centrum van Den Haag.

‘Geen extra geld

Van der Steur zegt al weken dat zijn deur openstaat voor de politiebonden, maar dat hij geen extra geld heeft om aan hun wensen tegemoet te komen. Het kabinet heeft agenten en ander overheidspersoneel een loonsverhoging geboden van 5,05 procent over twee jaar en 500 euro eenmalig. Drie vakcentrales hebben daarmee ingestemd, maar de FNV noemt het bod een sigaar uit eigen doos en blijft tegen. De vakbond spande daarop kort geding aan die op 1 oktober zal leiden tot een uitspraak van de rechter.

De voorzitter van de Politiebond, Han Busker laat aan de NOS weten dat hij een gesprek niet uit de weg gaat, maar dat er voor onderhandelingen echt iets op tafel moet liggen.