Miljoen mensen ontvluchten huizen door aardbeving in Chili

Een zware aardbeving in Chili heeft aan zeker vijf mensen het leven gekost en heeft een miljoen mensen hun huizen doen ontvluchten. De beving, vlakbij de kust van het Zuid-Amerikaanse land, had een kracht van 8.3.

Mensen lopen langs een beschadigd restaurant in Concon, zo'n 110 kilometer van Santiago People walk past a damaged restaurant in Concon some 110 kilometers northwest of Santiago after a massive earthquake on September 16, 2015. The 8.3-magnitude earthquake that struck off the coast of Chile has left at least five dead, a million evacuated and one person missing, an official said. AFP PHOTO/CHRISTIAN MIRANDA

Een zware aardbeving in Chili heeft aan zeker acht mensen het leven gekost en heeft een miljoen mensen hun huizen doen ontvluchten. De beving, vlakbij de kust van het Zuid-Amerikaanse land, had een kracht van 8.3.

Dat meldt persbureau Reuters. In de hoofdstad Santiago, op circa 280 kilometer van het epicentrum, stonden gebouwen op hun grondvesten te schudden. In sommige kustgebieden werd een tsunamiwaarschuwing afgegeven en hadden kleine overstromingen plaats. De waarschuwing is inmiddels ingetrokken. Huizen liepen schade op en op videobeelden was te zien hoe mensen in paniek door de straten renden.

President naar rampgebied

President Michelle Bachelet zei in een televisietoespraak dat ze zo snel mogelijk naar de zwaarst getroffen gebieden zal afreizen. Het is de grootste beving sinds 2010. Toen trof een aardbeving met een kracht van 8.8 het land, waarbij 550 mensen omkwamen en meer dan 200.000 woningen werden weggevaagd. Vorig jaar werd Chili nog getroffen door een beving met een kracht van 8.2. Bachelet:

“Eens te meer hebben we te maken met een harde klap van de natuur.”

Zelfs in Nieuw-Zeeland waarschuwingen

Tot in het Argentijnse Buenos Aires was de schok te voelen. Tsunamiwaarschuwingen werden afgegeven voor verschillende Zuid-Amerikaanse landen, Hawaii, Californië en Frans-Polynesië. Zelfs in Nieuw-Zeeland werd inwoners geadviseerd om de zee en stranden te mijden.

In Chili zijn nog meerdere naschokken te voelen, waarvan drie met een kracht groter dan 6.1. Het land ligt op een breuklijn en wordt geregeld geteisterd door aardbevingen.

    • Casper van der Veen