Teruglezen: gemeenten maken plaats voor 2000 vluchtelingen

Wij sluiten dit liveblog

Wij sluiten dit liveblog af voor vandaag. Een overzicht van het belangrijkste nieuws:

  • Gemeenten hebben vandaag 2.000 tijdelijke opvangplaatsen geschapen voor vluchtelingen. Zij deden dat na een oproep van het kabinet.
  • Kroatië kraakt onder de vele vluchtelingen die vanuit Servië het land inkomen. Het land zag alleen al vandaag meer dan 9.000 mensen de grens passeren, nadat Hongarije gisteren de grens met Syrië afsloot.
  • Als de vluchtelingenstroom aanhoudt, overweegt Kroatië om de grens met Servië dicht te gooien.
  • Kritiek van zowel de VN als minister Koenders (Buitenlandse Zaken) op het vluchtelingenbeleid van Hongarije

Slovenië onderschept trein met 200 vluchtelingen

De Sloveense politie heeft vanavond een trein met pakweg 200 vluchtelingen aangehouden bij de grens met Kroatië. De vluchtelingen probeerden de grens over te steken bij het plaatsje Dobova, zo laat een woordvoerder van de politie vanavond aan Reuters weten.

Volgens het persbureau is dit de grootste groep met vluchtelingen die Slovenië probeerde binnen te dringen sinds de vluchtelingencrisis begon. Eerder vandaag liet het land al weten dat het er niet over peinst de vluchtelingen binnen te laten. Om de grenzen van het Schengengebied te kunnen bewaken reserveert de Sloveense politie alvast voldoende agenten.

Voor de vluchtelingen die vandaag vanuit Servië oversteken naar Kroatië is Slovenië het dichtstbijzijnde Schengenland. Vanuit Tovarnik, aan de Kroatische oostgrens, worden de vluchtelingen per trein namelijk overgebracht naar hoofdstad Zagreb. Dat ligt dan weer vlak bij Slovenië.

Het binnenkomen van het Schengengebied is de laatste drempel van de reis. Eenmaal daar aangekomen kunnen de vluchtelingen dan vrij doorreizen naar andere EU-landen zoals Oostenrijk en Duitsland, de landen waar veel van hen heen willen.

Kroatië dreigt met sluiten van grens

Inmiddels heeft Kroatië ook bekendgemaakt hoe veel vluchtelingen té veel vluchtelingen zijn. Als er in een etmaal nog 8.000 mensen vanuit Servië het land binnenkomen, dan gaat de grens dicht, zo zei minister van Binnenlandse Zaken Ranko Ostojic vanavond tegen persbureau Reuters.

Ostojic toonde zich eerder vandaag al bezorgd over de grote stroom vluchtelingen die het land vandaag binnenkwam. Inmiddels zou het aantal zijn opgelopen tot 9.000. En daarvoor heeft Kroatië simpelweg geen plek, stelt de minister:

“Kroatië wil geen land zijn waar migranten komen om te vinden wat ze ook kunnen vinden in het land waar ze nu zijn.”

Gemeenten geven gehoor: 2000 plekken beschikbaar

Nederlandse gemeenten hebben massaal gehoor gegeven aan de oproep van het kabinet om nog vanavond tijdelijke opvang voor vluchtelingen te regelen. Volgens staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie, VVD) is er nu een aanbod van 2.000 tijdelijke plaatsen, zo liet hij net aan RTL Nieuws weten. Dijkhoff zei:

"Het is gelukkig gelukt. Uit alle hoeken van het land is een aanbod gekomen. Goed om te zien dat al deze gemeenten hun verantwoordelijkheid nemen en in de benen gaan (sic)."

Onder meer Rotterdam en Roosendaal gaven gehoor aan het verzoek van Dijkhoff. In de Noord-Brabantse gemeente komt plaats voor 200 tot 250 vluchtelingen, zo schrijft de burgemeester op de website. Kort daarvoor stelde de Erasmus Universiteit in Rotterdam al 250 bedden ter beschikking.

De opvang volgt op een brandbrief die het kabinet eerder deze avond stuurde. Daarin stond de oproep om vóór vanavond 750 opvangplaatsen te creëren. Binnen 72 uur zouden daar nog eens 750 plaatsen bij moeten komen.

Kroatië verhoogt paraatheid leger

Terwijl Kroatië gisteren nog liet weten vluchtelingen niet tegen te houden, heeft de Kroatische president Kolinda Grabar-Kitarova vandaag het leger gevraagd om zich klaar te maken voor het bewaken van de grenzen. Door de grote hoeveelheid vluchtelingen die het land vandaag binnenkomt wil Grabar-Kitarova kunnen ingrijpen wanneer dat nodig is, meldt Reuters.

De mededeling van de Kroatische president komt enkele uren nadat minister van Binnenlandse Zaken Ranko Ostojic de noodklok luidde vanwege de inkomende vluchtelingenstroom. Volgens Ostojic kwamen in een etmaal meer dan 6.500 mensen het land binnen en kan Kroatië nog meer vluchtelingen niet aan.

Vluchtelingen breken los in Tovarnik

In het Kroatische grensdorp Tovarnik zijn honderden vluchtelingen ontsnapt aan het toezicht van de politie, zo meldt Reuters. De vluchtelingen ontvluchten het dorp nu via akkers en het spoor, omdat ze niet naar de opvangkampen in het Balkanland gebracht willen worden. Wie via Tovarnik het land binnenkomt wordt per trein overgebracht naar opvangkampen in de buurt van Zagreb.

Koenders: gedrag Hongarije ongepast

Na de Verenigde Naties heeft ook minister Koenders van Buitenlandse Zaken zijn afkeer geventileerd over het beleid van de Hongaarse regering. Tijdens de pauze van de Algemene Beschouwingen noemde Koenders de wijze waarop het land met vluchtelingen “ongepast”. Hij zei tegen persbureau ANP:

“Hongarije verschuift het probleem en het maakt van mensen criminelen. Dat moeten we niet hebben.”

Koenders wees erop dat veel Hongaren voor de val van de Berlijnse Muur hun toevlucht zochten in het westen van Europa en daar toen ook terecht konden. Dat er volgende week een extra EU-top komt is volgens de minister daarom goed, omdat “dit zo niet door kan gaan”.

Dijkhoff: vluchtelingenstroom leidt tot acuut capaciteitsprobleem

Staatssecretaris Dijkhoff zei vanmiddag in de Tweede Kamer dat de extra opvangplekken in de gemeenten nodig zijn om het acute capaciteitsprobleem dat is ontstaan te overbruggen. Er komen de laatste dagen zo'n 700 vluchtelingen per dag Nederland binnen, bevestigde Dijkhoff. De staatssecretaris heeft er vertrouwen in dat de extra opvangplekken gevonden zullen worden. "Bij ieder verzoek tot nu toe heeft bestuurlijk Nederland laten zien dat het z'n mannetje staat."

Ingmar Heytze maakte gedicht

Een foto van een jonge vluchteling in het AD greep dichter Ingmar Heytze zo aan dat hij in de pen klom.

Twitter avatar ingmarheytze Ingmar Heytze schreef een gedicht naar aanleiding van een prachtige, aangrijpende foto in het AD-UN. http://t.co/CTZjZJP907

Tusk wil volgende week extra Europese top

Voor voorzitter Donald Tusk van de Europese Raad is de vluchtelingenproblematiek van de afgelopen dagen reden om een extra Europese top uit te schrijven. Die zal op 23 september worden gehouden, zo maakte Tusk via Twitter bekend. Op de bijeenkomst wordt vooral gesproken over de verdeling van 120.000 vluchtelingen over de verschillende lidstaten.

Twitter avatar eucopresident Donald Tusk I convene an extra #EUCO on Wednesday 23 September at 18h to discuss how to deal with the refugee crisis

Afgelopen maandag kwamen de EU-landen ook al bijeen om de verdeling van vluchtelingen te bespreken. Tot een akkoord kwamen de lidstaten echter niet. Dat komt vooral doordat een aantal Oost-Europese landen fel tegen zo'n verdeelsleutel is.

Kroatië kan stroom vluchtelingen niet meer aan

In de Balkan zucht Kroatië intussen onder de grote stroom vluchtelingen die het land het afgelopen etmaal is binnengekomen. Volgens de Kroatische minister van Binnenlandse Zaken, Ranko Ostojic, kozen in 24 uur maar liefst 6.500 mensen voor de route via Kroatië. De vluchtelingen hopen van daaruit door te kunnen reizen naar Slovenië, dat is aangesloten bij het Schengenverdrag. Eenmaal daar aangekomen kunnen de vluchtelingen dan vrij doorreizen naar andere EU-landen zoals Oostenrijk en Duitsland.

Kabinet wil nog vanavond 750 opvangplekken

Het kabinet heeft veiligheidsregio’s in een brief gevraagd om nog vóór vanavond 750 slaapplaatsen voor vluchtelingen te regelen. In de komende 72 uur moeten daar nog eens 750 plaatsen bijkomen, zo meldt de NOS. Het kabinet denkt daarbij aan "locaties zoals binnen gemeenten beschikbaar zijn vanuit Bevolkingszorg voor de opvang tijdens bijvoorbeeld een grote brand of andere calamiteiten".

Twitter avatar jeroenvdommelen jeroen van dommelen Kabinet luidt de noodklok: vanavond nog 750 bedden nodig. komende dagen 1500. #vluchtelingencrisis http://t.co/6DpN8tIXLw