Kroatië kan vluchtelingenstroom ‘niet meer aan’ – extra Europese top

Vluchtelingen wachten in het Kroatische grensdorp Tovarnik op de bus naar Zagreb.
Vluchtelingen wachten in het Kroatische grensdorp Tovarnik op de bus naar Zagreb. Foto Reuters / Antonio Bronic

Amper een dag nadat Hongarije de grens met Servië dichtgooide, kiezen zo veel vluchtelingen voor de route via Kroatië dat het Balkanland de stroom niet meer aankan. Dat heeft de Kroatische minister van Binnenlandse Zaken, Ranko Ostojic, vanmiddag aan persbureau Reuters laten weten.

Volgens Ostojic zijn er het afgelopen etmaal 6.500 mensen het land binnengekomen. “Meer mensen kan Kroatië niet aan”, zo zei hij bij een bezoek aan Tovarnik, een dorp in de buurt van de Servische grens. In Brussel wordt volgende week een extra Europese top gehouden om over de problemen te spreken.

Vanuit Tovarnik worden de vluchtelingen per trein overgebracht naar kampen in de buurt van hoofdstad Zagreb. Veel vluchtelingen hopen vanaf daar de oversteek te maken naar het nabijgelegen Slovenië, dat is aangesloten bij het Schengenverdrag. Eenmaal daar aangekomen kunnen de vluchtelingen dan vrij doorreizen naar andere EU-landen zoals Oostenrijk en Duitsland.

Slovenië weigert vluchtelingen door te laten

Slovenië peinst er echter niet over de vluchtelingen door te laten, zo liet de regering gisteren weten. Om de grenzen van het Schengengebied te kunnen bewaken reserveert de Sloveense politie alvast voldoende agenten, zo kondigde het hoofd van de politie aan. Wel is Slovenië bereid om asielaanvragen in behandeling te nemen.

De massale instroom van vluchtelingen in Kroatië is het gevolg van het Hongaarse besluit om de grens met Servië te sluiten. Alleen twee doorreisstations zijn nog open, en daar worden alleen vluchtelingen toegelaten die asiel hebben aangevraagd in Servië. Wie op een andere plek de grens oversteekt is sinds eergisteren strafbaar.

Het grensplaatsje Tovarnik, waar veel vluchtelingen Kroatië binnenkomen:

Nog een Hongaars hek

De Kroatische regering maakte daarop bekend de vluchtelingen wel door te willen laten, zo zei premier Zoran Milanovic gisteren. Ook stuurde het land mijnexperts naar het oostelijke grensgebied met Servië, omdat daar nog mijnen liggen uit de Joegoslavische burgeroorlog. Met de grote instroom van vluchtelingen als gevolg.

Via de Kroatisch-Hongaarse grens kunnen de vluchtelingen in de buurt van Zagreb overigens nog steeds het Schengengebied in reizen als ze willen. Maar als het aan de Hongaarse premier Viktor Orban ligt, wordt ook daar een hek neergezet, zo zei hij vandaag in een Oostenrijkse krant.

Volgens de Verenigde Naties gedraagt Orban zich momenteel “harteloos” en “xenofoob”, zo zei voorzitter Ra’ad al Hussein van de VN-mensenrechtencommissie. Ra’ab stelt dat de Hongaarse maatregelen “duidelijk ingaan tegen het internationale recht” en dat de Hongaarse regering een anti-islambeleid hanteert.

Een extra Europees overleg

Voor voorzitter Donald Tusk van de Europese Raad is de vluchtelingenproblematiek van de afgelopen dagen reden om een extra Europese top uit te schrijven. Die zal op 23 september worden gehouden, zo maakte Tusk via Twitter bekend. Op de bijeenkomst wordt vooral gesproken over de verdeling van 120.000 vluchtelingen over de verschillende lidstaten.

Twitter avatar eucopresident Donald Tusk I convene an extra #EUCO on Wednesday 23 September at 18h to discuss how to deal with the refugee crisis

Afgelopen maandag kwamen de EU-landen ook al bijeen om de verdeling van vluchtelingen te bespreken. Tot een akkoord kwamen de lidstaten echter niet. Dat komt vooral doordat een aantal Oost-Europese landen fel tegen zo’n verdeelsleutel is.

Wat is nou precies het verschil tussen migranten en vluchtelingen? Hoeveel mensen komen er uit Syrië? Wat is daar aan de hand? Helpen al die goedbedoelde hulpacties eigenlijk wel? En wanneer houdt het allemaal op? Lees hier onze explainer: Twintig vragen die je helpen om de vluchtelingencrisis te begrijpen (leestijd ongeveer 16 minuten).