Kijken: deze jongeren proberen er iets van te maken in ‘failliet Detroit’

Detroit is in de geschiedenis van de Verenigde Staten de grootste stad die faillissement heeft aangevraagd. In deze korte documentaire het persoonlijke verhaal van vijf jongeren die ondanks de verlaten straten en vervallen gebouwen toch een toekomst proberen op te bouwen in hun stad.

TomAndre Jones in zijn eindexamentenue bij een vervallen huis in Detroit. Still uit de documentaire 'The Detroit Graduates'

“Toen Detroit failliet ging in 2013, zei mijn oom dat ik zo snel mogelijk de stad uit moest. Hij raadde me aan ergens anders te gaan studeren en buiten Detroit een toekomst op te bouwen”, zegt een van de jongeren in de korte documentaire The Detroit Graduates, een productie van The New York Times.

Detroit is in de geschiedenis van de Verenigde Staten de grootste stad die faillissement heeft aangevraagd.

Verwaarloosde huizen en verlaten straten

Zestig jaar geleden was Detroit met bijna twee miljoen inwoners een van de grootste steden van de Verenigde Staten. In 2013 woonden er nog maar zo’n 700.000 mensen.

Halverwege de vorige eeuw verrezen dankzij de auto-industrie fabrieken en openbare gebouwen met de grandeur van paleizen en kathedralen. Nu is Detroit het symbool van een omgekeerde stad. Nadat “goedkope Japannertjes” de automarkt hadden overgenomen, raakte de stad in rap tempo in verval.

Welgestelde blanken weken uit naar voorsteden als Oakland County, huizen bleven onbewoond, er kwamen geen treinen meer aan op het imposante station en alleen de allerarmsten bleven over in het centrum van stad. Beelden van leegstand en verwaarlozing sierden Amerikaanse kranten. Alleen filmmakers lieten zich nog inspireren door de spookstad.

The Detroit Graduates

The Detroit Graduates. Klik op de afbeelding om de documentaire bij ‘The New York Times’ te kijken (21 minuten).

Jongeren die er toch iets van maken

Ook in deze documentaire zijn er beelden van vervallen huizen en verlaten straten, maar het draait vooral om jongeren en docenten die desondanks zijn gebleven. De film volgt vijf jongeren in Detroit, die sinds 2013 proberen er toch iets van te maken in hun hometown.

Door hun persoonlijke verhalen ben je in twintig minuten op de hoogte van de situatie in deze indrukwekkende stad.

Lees ook ‘Detroit: het nieuwe Parijs’ en een artikel uit 2013 van NRC-correspondent in de Verenigde Staten Guus Valk ‘Failliet Detroit nederlaag Obama’.
    • Carlijn Vis