Janneke Vreugdenhil Tomaten gevuld met gehakt

Illustratie Jet Peters
Illustratie Jet Peters

In Frankrijk kun je gehakt kopen speciaal om groenten mee te vullen. Dat (varkens)gehakt is extra grof en vaak lekker gekruid. In dit recept voor gevulde tomaten van Beatrice Peltre zou u, om het origineel wat dichter te benaderen, ook saucijzenvlees kunnen gebruiken. Daarvoor drukt u simpelweg het worstmengsel uit het velletje. Als de tomaten erg groot zijn, heeft u aan 8 stuks voldoende.

Verhit de oven tot 180 °C. Snijd een kapje van elke tomaat af en bewaar dit voor later. Schep met een theelepel of een klein mesje de kern en zaadjes uit de tomaten. Bestrooi de tomaten van binnen met zeezout en zet ze 30 minuten omgekeerd neer zodat het vocht eruit kan lopen. Kook intussen de aardappelen in een pan gezouten water in 10 - 15 minuten gaar. Pureer ze met een pureestamper of een draaizeef. Doe de puree in een kom en meng het gehakt erdoor met mascarpone, salie, peterselie, olijven, sjalot en driekwart van de geraspte kaas. Breng op smaak met zeezout en peper en 1 eetlepel olijfolie. Stop de vulling in de tomaten. Bestrooi met de overgebleven kaas en zet de kapjes erop. Zet de tomaten in een ovenschaal van circa 22 x 30 cm en besprenkel ze royaal met olijfolie. Giet een laagje water in de ovenschaal en bak de tomaten 35-40 minuten in de oven tot ze gaar en sappig zijn.

    • Janneke Vreugdenhil