Longreads

Hoe Noord-Korea zijn hoofdstad omtovert tot een “droomland”

Journalist Oliver Wainwright ging op een tour door Noord-Korea langs alle bijzondere gebouwen en monumenten, maar ook langs zwemparadijzen en skatebanen. In een enerverende longread beschrijft hij hoe het regime van Kim Jong-un de hoofdstad Pyongyang steeds meer omtovert tot een ‘droomland’.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un inspecteert het Munsu Zwemcomplex in 2013. Foto EPA / KCNA

Kinderen die gierend van het lachen van de felgekleurde glijbanen af zoeven. Watervallen die van de kunstmatige rotsen af kletteren. En jongeren die langs het zwembad aan een ijsje likken of met hun smartphone in de weer zijn.

Je zou haast vergeten dat je in Noord-Korea was - ware het niet dat je te midden van al het zwemplezier in het Munsu Waterpark wordt aangekeken door levensgroot standbeeld van de in 2011 overleden Grote Leider Kim Jong-il. Het schouwspel verbaasde The Guardian-journalist Oliver Wainwright, die op een architectuurtour door het totalitaire land reisde. Het was niet de enige verbazing waarin de Brit zou vallen.

Een video van de Noord-Koreaanse staatsmedia over het Munsu Waterpark

Droomland

Sinds zijn aantreden eind 2011 is Kim Jong-un begonnen met een heuse transformatie van Pyongyang. Naast een zwemparadijs kent de hoofdstad een pretpark, een dolfinarium, meerdere skatebanen, een 4D-bioscoop en meerdere hypermoderne wolkenkrabbers. Ook kunnen mensen er schieten en paardrijden. Het meest omstreden project van Kim is het Masikryong Skiresort, een enorme skipiste die Noord-Korea bouwde in reactie op het besluit om de Olympische Winterspelen van 2018 aan Zuid-Korea te gunnen.

Een van de skatebanen van Pyongyang

“Laat ons een grote gouden eeuw van constructie ingaan!”, zo luidt een van de 310 officiële patriottistische leuzen die eerder dit jaar werden gepubliceerd. Een andere: “Laat ons het gehele land transformeren in een socialistisch droomland!” Een Noord-Koreaanse gids beaamt tegenover Wainwright de ambities van Kim:

“De leider is altijd druk in de weer met het plannen van vele spannende dingen die mensen kunnen doen en met het tonen van de schoonheid van ons land aan bezoekers.”

Een uitzending van de Noord-Koreaanse staatsmedia over het Masikryong Skiresort

Alleen perfectie wordt geduld

Gebouwen die nog niet af zijn mogen onder geen beding op de foto. Noord-Korea houdt van perfectie en een gebouw in aanbouw past niet in dat plaatje. Maar mogelijk wil het gesloten land niet dat buitenstaanders zijn bouwmethoden zien, die volgens Wainwright in enkele gevallen ‘middeleeuws’ aandoen. Vorig jaar kwamen in Pyongyang nog tientallen mensen om het leven doordat een appartementencomplex instortte, waarschijnlijk ten gevolge van een bouwfout.

Ook wordt Wainwright duidelijk dat het echt om een Droomland gaat, ofwel geen werkelijkheid, zodra hij Pyongyang uit rijdt. De welvaart die het regime toeristen probeert voor te spiegelen is niets meer dan een façade. Op de hobbelige, met gaten gevulde weg komt hij nauwelijks een andere auto tegen. Hij ziet wegroestende fabrieken en half vervallen gebouwen langs de weg. Kinderen spelen in lompen en gevangen, mogelijk afkomstig uit een van de vele, beruchte strafkampen, zwoegen op het veld.

Noord-Korea lijkt ineens niet meer zo dromerig.

Lees de longread ‘The Pyonghattan project: how North Korea’s capital is transforming into a ‘socialist fairyland” van Oliver Wainwright op de website van The Guardian

Basketballer Dennis Rodman wordt in Pyongyang rondgeleid, onder meer door het dolfinarium:
https://www.youtube.com/watch?v=SNBfOUjeo-k

    • Casper van der Veen