Heftige rellen bij Hongaarse grens

Na het volledig afgrendelen van de Hongaarse grens met Servië voor asielzoekers is het daar gisteren tot harde botsingen gekomen tussen migranten en de Hongaarse politie. Ook in Servië neemt de spanning toe. Premier Vucic eist dat de Europese Unie ingrijpt.

Toen jonge migranten vanaf Servisch grondgebied probeerden een doorbraak te forceren in de haag van agenten aan de Hongaarse kant, bestookten de Hongaren hen met waterkanonnen en traangas.

De politie arresteerde 29 mensen, onder wie een „terrorist”, aldus de veiligheidschef van premier Orbán. Migranten ter plaatse reageerden geschokt op de harde Hongaarse reactie. „We zijn gevlucht voor oorlog en geweld en verwachtten dit soort wreedheid en onmenselijke behandeling niet in Europa”, zei de Irakees Amir Hassan tegen het persbureau Associated Press.

Ook uit de buurlanden klonk protest. Volgens de Servische regering is het optreden van de Hongaarse autoriteiten in strijd met de „Europese waarden”. Als de EU niet in staat is Hongarije tot de orde te roepen, „vinden wij zelf wegen om onze grenzen te beschermen”, aldus premier Vucic.

Sinds dinsdag staat er in Hongarije gevangenisstraf op grensoverschrijding zonder geldige papieren. Servië had de afgelopen dagen mensen die vanuit Griekenland via Macedonië het land in waren gekomen, met eigen bussen naar de Hongaarse grens gebracht. Gisteren weken de eerste bussen uit naar de grens met Kroatië – wel lid van de Europese Unie, maar geen lid van de Schengenzone waarbinnen je vrij kunt reizen. De Kroatische premier Milanovic zei dat zijn land migranten zal helpen door te reizen naar waar zij willen in Europa.

Slovenië houdt migranten tegen; Oostenrijk registreert niet meer

Slovenië, wel Schengenland, heeft gezegd dat het vluchtelingen niet zomaar zal laten doorreizen.

Oostenrijk heeft zo veel migranten te verwerken gekregen dat het pogingen om iedereen te registreren, heeft opgegeven. Oostenrijk probeert in overleg met Duitsland de situatie onder controle te houden. Gisteren werd het treinverkeer naar Duitsland vanuit Salzburg, waar duizenden migranten de nacht doorbrachten in een parkeergarage bij het station, stilgelegd. Migranten konden wel in kleine groepjes een brug naar Duitsland over, waar ze één voor één werden toegelaten en geregistreerd.

In Nederland komen nu zo veel asielzoekers aan, drieduizend per week, dat noodopvang moet worden ingericht. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) gaat in Heumensoord, een bosachtig natuurgebied bij Nijmegen, een tentenkamp opzetten. Daar moet plaats komen voor drieduizend mensen. Het is de bedoeling dat het in de loop van volgende week opengaat. Het COA sluit niet uit dat er ook elders dergelijke tentenkampen als noodopvang nodig zijn.

    • Marc Leijendekker