Haaksbergen zat fout. Maar wie gaat de schade betalen?

Slachtoffers van het ongeval met de monstertruck in Haaksbergen stonden gisteren bij de rechter.

Onbegrijpelijk dat de burgemeester van Haaksbergen het tot een rechtszaak heeft laten komen. „Want aan alle kanten is duidelijk dat de gemeente fout zit”, zei letselschade-expert Yme Drost gisteren in de rechtbank in Almelo. Hier boog de bestuursrechter zich over de vraag of de burgemeester terecht de vergunning heeft gehandhaafd voor het evenement waarbij vorig jaar een monstertruck op het publiek inreed, met drie doden en 28 gewonden tot gevolg.

Het was nog mogelijk bezwaar te maken tegen de vergunning toen het evenement al voorbij was. De vergunning was pas vier dagen tevoren afgegeven, de bezwaartermijn nog niet verstreken. Bijna dertig mensen deden nog alsnog. De gemeentelijke Commissie Bezwaarschriften verklaarde veel van die bezwaren gegrond. De risico’s van het evenement waren niet goed genoeg in kaart gebracht en er was onvoldoende duidelijk wat de demonstratie met de truck inhield, aldus de commissie.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid noemde later de manier waarop de vergunning was verleend „in allerlei opzichten gebrekkig”. Burgemeester Hans Gerritsen stapte op, in mei.

De advocaat van Haaksbergen, Bart Roozendaal, geeft toe: „Het eerste besluit van de gemeente is onzorgvuldig geweest. De aard en omvang van de stunt met de monstertruck zijn niet meegewogen.” Toch heeft de burgemeester (nu waarnemer Gerrit Jan Kok) besloten de vergunning te handhaven en het te laten aankomen op een oordeel van de rechtbank.

Om aansprakelijkheid te ontlopen? Roozendaal: „Als die aansprakelijkheid er is, neemt de gemeente haar verantwoordelijkheid.”

Volgens de advocaat maakt het voor de vergoeding aan de slachtoffers niet uit wie de rechtszaak wint, hooguit voor wie de schade gaat betalen: de Stichting Waarborgfonds Motorverkeer die de afwikkeling voorlopig op zich heeft genomen, de verzekeraars van de gemeente of de organiserende stichting. Mario D., chauffeur van de monstertruck, blijkt niet verzekerd.

Het fonds heeft al enkele tonnen uitgekeerd aan slachtoffers. Een van hen ontving bijna 100.000 euro, volgens Drost. Hij staat in deze rechtszaak twintig slachtoffers bij, van de dertig wier belangen hij behartigt. Sommigen zijn zo ernstig gewond geraakt dat ze hun leven lang de gevolgen zullen ondervinden, stelt hij. Zo is er een chauffeur wiens oogkas is verbrijzeld waardoor hij nooit meer goed kan zien, en een huisvrouw „die bijna alles heeft gebroken wat je maar kunt breken. Het is een wonder dat ze het heeft overleefd.”

Tijdens de zitting gaat het ook over de vraag of de bezwaarmakers ook belanghebbenden zijn. De gemeente erkent alleen de slachtoffers met lichamelijk letsel als belanghebbenden, niet die met psychische schade. Tot ongenoegen van Ruurd van Eck, advocaat van een vrouw en twee kinderen die haar man en hun vader verloren. Ze stonden naast hem toen het ongeluk gebeurde. Hij vindt dat ook zijn cliënten ontvankelijk moeten worden verklaard.

Uitspraak over zes weken.

    • Annette Toonen