FIFA zet tweede man Valcke op non-actief

Foto AP/ Dmitry Lovetsky

Wereldvoetbalbond FIFA heeft Jérôme Valcke, de tweede man achter voorzitter Sepp Blatter, vanavond per direct op non-actief gesteld. Ook begint de FIFA een onderzoek naar de corruptiebeschuldigingen aan het adres van Valcke, zo meldt de bond in een verklaring.

Eerder vandaag werd bekend dat de 54-jarige secretaris-generaal geld zou hebben verdiend met gesjoemel met de verkoop van kaartjes voor het WK van 2014. Deze tickets zouden voor drie keer de vastgestelde waarde zijn verkocht. De beschuldigen werden gedaan door Benny Alon, een medewerker van een bureau dat nauw heeft samengewerkt met de voetbalbond. Zo meldt AP.

10 miljoen dollar aan smeergeld

De FBI had de rechterhand van Blatter ook al op de korrel. Ze verdenken de Fransman Valcke van het betalen van tien miljoen dollar aan smeergeld aan Jack Warner. Valcke zou het geld in 2008 op rekeningen hebben gestort voor een voetbalontwikkelingsfonds in de Caraïben. Die rekeningen werden beheerd door de van Trinidad en Tobago afkomstige Warner. Hij zou het geld hebben gekregen om zijn steun uit te spreken voor de toewijzing van het WK 2010 aan Zuid-Afrika.

Ook Blatter verdacht

Ook de naam van Sepp Blatter werd onlangs op negatieve wijze in verband gebracht met dat WK. Volgens de Zwitserse omroep SRF zou Blatter de tv-rechten voor dat toernooi ver onder de waarde hebben verkocht aan Warner. Het was voor het eerst dat de naam van de scheidend voorzitter opdook in dubieuze contracten.

Blatter kondigde in juni van dit jaar aan af te treden als FIFA-baas, vlak nadat de bond werd opgeschrikt door een groot corruptieschandaal. Maar liefst negen functionarissen van de bond worden verdacht van wanpraktijken, zoals het aannemen van steekpenningen. Eerder deze week maakte de Zwitserse justitie bekend dat de corruptie bij de bond dusdanig groot was dat het onderzoek “nog niet eens halverwege” was. Ook lieten de aanklagers doorschemeren dat er nog meer arrestaties gaan volgen.