Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Fed laat rente ongewijzigd, ondanks hints op een verhoging

Voorzitter Janet Yellen tijdens een persconferentie in juli.
Voorzitter Janet Yellen tijdens een persconferentie in juli. Foto EPA / Shawn Thew

Het bestuur van de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, laat de historisch lage rente van tussen de 0 en 0,25 procent ongewijzigd. Fed-voorzitter Janet Yellen had in juni gezinspeeld op een renteverhoging later dit jaar, maar het bestuur van de Fed durfde een renteverhoging vandaag nog niet aan.

De Fed rekent dit historisch lage tarief sinds december 2008. In augustus dat jaar was de bank Lehman omgevallen. De centrale bank wil met de lage rente de economie aanjagen. Inmiddels doet de Amerikaanse economie het goed. De economische groei bedroeg in het tweede kwartaal van dit jaar 3,7 procent ten opzichte van een jaar eerder. De werkloosheid in de Verenigde Staten blijft dalen en ligt nu iets boven de 5 procent.

Inflatie is nog te laag

Toch ziet het Fed-bestuur (Federal Open Market Committee) vooral risico’s voor de economische groei en voor de inflatieontwikkeling. In een persconferentie zei Yellen dat de Amerikaanse export lijdt onder “een in waarde gestegen dollar en lagere wereldwijde vraag”.

“De inflatie blijft onder de langetermijndoelstelling”, zei Yellen. Deze doelstelling is 2 procent. Sommige inflatie-indicatoren op de financiële markten zijn zelfs omlaag gegaan sinds het Fed-bestuur vorige keer bijeen kwam in juli, zo staat in een verklaring van het bestuur.

In de verklaring zegt de Fed niet welke inflatie-indicator doorslaggevend was bij het besluit, maar een van de belangrijkste indicatoren, de zogeheten PCE-index, stond in juli op 1,2 procent. Met het effect van de lage olieprijs meegerekend is de inflatie zelfs 0,3 procent. Ver onder de 2 procent dus.

Onrust in China baart Yellen zorgen

De Fed heeft een dubbel mandaat: zij moet de inflatie op 2 procent krijgen én de werkloosheid bestrijden. Volgens het bestuur zijn er wat beide doelstellingen recentelijk risico’s bijgekomen. “Recente mondiale economische en financiële ontwikkelingen kunnen de economische activiteit enigszins inperken”, zegt het Fed-bestuur in de verklaring. Ook dit zal “neerwaartse druk” op de inflatie hebben.

Yellen noemde de onrust in China als voorbeeld van internationale ontwikkelingen die de Amerikaanse groei kunnen raken. “Grotere onzekerheid over de groei in China en in andere opkomende landen heeft gezorgd voor schommelingen op de financiële markten”.

Beleggers en economen waren er eerder dit jaar vanuit gegaan dat de rente dit jaar nog omhoog zou gaan. Dit is nu extra onzeker geworden. Vier van de twaalf Fed-bestuursleden verwachten nu dat renteverhoging pas volgend jaar of daarna plaatsvindt, zei Yellen. Een renteverhoging in oktober, bij de volgende Fed-vergadering is evenwel “nog steeds mogelijk”, zei Yellen.

Binnen bestuur bestond onenigheid

Binnen het Fed-bestuur bestond onenigheid over het besluit van vandaag, zo staat in de verklaring. Jeffrey M. Lacker, de baas regionale Fed van Richmond, wilde de rente met 0,25 procent verhogen. Verdeeldheid binnen het Fed-bestuur is niet ongebruikelijk, maar niettemin had Yellen gehoopt op consensus. Het rentebesluit geldt als de moeilijkste beslissing tot dusver voor Yellen, die in 2014 aantrad.

De dollar daalde vanavond met bijna een cent ten opzichte van de euro. Bij een renteverhoging was beleggen in de VS aantrekkelijker geworden voor beleggers. Zij zouden dan meer rendement krijgen. Dit zou de waarde van de dollar hebben opgestuwd. Maar dit scenario is dus (voorlopig) van de baan. De Dow Jones-index steeg na het rentebesluit even met zo’n 100 punten naar boven de 16900, maar de Dow Jones gaf die geringe winst al snel weer prijs.