Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

Teleurstellend gelijkspel Ajax, AZ en Groningen verliezen

Ajax-spelers Nemanja Gudelj en Daley Sinkgraven balen van het gelijkspel tegen Celtic. Beide middenvelders waren in grote mate verantwoordelijk voor de tegendoelpunten
Ajax-spelers Nemanja Gudelj en Daley Sinkgraven balen van het gelijkspel tegen Celtic. Beide middenvelders waren in grote mate verantwoordelijk voor de tegendoelpunten Foto ANP/ Olaf Kraak

Knullig uitverdedigen en niet meelopen bij de corner. Kinderlijk eenvoudig geeft Ajax twee doelpunten weg tegen Celtic, met veel inzet komen de Amsterdammers nog wel terug tot 2-2. Groningen was in eigen huis niet opgewassen tegen Olympique Marseille: 0-3, ook AZ verloor met 3-2 tegen Partizan Belgrado.

Het moet pijn aan de ogen doen van Ajax-trainer Frank de Boer. Het is ook niet de eerste keer dat zijn Amsterdamse ploeg op het Europese podium op zeer naïeve wijze doelpunten cadeau geeft aan de tegenstander. Dit keer zijn het de ‘nieuwkomers’ Dailey Sinkgraven- begin dit jaar gehaald van SC Heerenveen, die al in de achtste minuut met dom balverlies de 1-0 achterstand inleidt, een goed half uur later is de van AZ overgekomen Nemanja Gudelj die struikelt bij de corner waardoor Mikael Lustig makkelijk kan inkoppen.

Belangrijke rol Younes

Een andere nieuwkomer, de 22-jarige Amin Younes die dit seizoen voor 1,5 miljoen euro overkwam van Borussia Mönchengladbach, leidde met een mooie actie de 1-1 in. In de 25ste minuut komt Younes naar binnen, speelt gelegenheidspits Davy Klaassen aan die met een subtiel hakje Viktor Fischer vrij zet en hij haalt vanaf twintig meter doeltreffend uit. Het is een aanval uit het boekje.

Het publiek veert op, begint luidkeels te zingen en verwacht dat Ajax nu wel over de Schotse tegenstander heen walst. Niks is minder waar. Eerst slaapt de Ajax-verdediging nog bij een onterecht gegeven ingooi en of die waarschuwing nog niet genoeg is, is het vlak voor rust echt raak. De Schotten zijn geen hoogstaande voetballers maar ze kunnen wel goed koppen: dat moet elke Ajacied weten. Blijkbaar is Gudelj dat vergeten. Hij loopt achter zijn man Lustig aan en struikelt op onverklaarbare wijze: doelpunt.

De Amsterdammers lopen opnieuw achter de feiten aan. Om nog een gelijkmaker te forceren brengt De Boer na een uur spits Arkadiusz Milik in voor de moegestreden Younes en de teleurstellende Sinkgraven moet plaatsmaken voor Thulani Serero. Door de rode kaart voor Celtic-verdediger Emilio Izaguirre wordt Ajax eindelijk echt sterker, het leidt tot een paar kansen onder meer de kopbal van Milik op de paal. Redding brengt de derde invaller, Lasse Schöne met een vrije trap vanaf de zijkant. Conclusie: Ajax blijft op Europees niveau een zorgenkindje. Het is een groot verschil met kampioen PSV die afgelopen dinsdag op volwassen wijze een overwinning uit het vuur wist te slepen tegen Manchester United.

Marseille geeft voetballes

De debutant in de Europa League, FC Groningen kreeg voetballes van de Fransen. Aan strijdlust en dadendrang ontbrak het niet bij de Groningers, maar in alle ijver liepen de spelers elkaar voor de voeten. De thuisploeg kwam voor de rust niet tot één uitgespeelde aanval. Olympique Marseille, met oud-PSV’er Karim Rekik in de basis, wachtte rustig af en toonde via individuele acties haar klasse.

De twintigjarige Fransman Georges-Kevin N’Koudou bekroonde een fraaie solo met een doelpunt en ook de 21-jarige Argentijn Lucas Ocampos liet voor rust zijn grote kwaliteiten zien. Hij omspeelde doelman Sergio Padt en schoof de bal beheerst in het lege doel. Na de pauze probeerde FC Groningen het nog wel, maar na een uur maakte Romain Alessandrini aan alle illusies een einde (0-3), ondanks kansen voor Micahel de Leeuw en invaller Mimoun Mahi bleef een eretreffer uit.

Ook AZ onderuit

Net als Groningen verloor ook AZ zijn eerste wedstrijd in de groepsfase van de Europa League. De Alkmaarders verloren op bezoek bij Partizan Belgrado met 3-2. Bij de Serviërs werden de doelpunten gemaakt door Aboubakar Oumarou (2x) en Andrija Živković, terwijl Jop van der Linden en Markus Hendriksen voor AZ scoorden.