Een voorproefje op het collegejaar. Met als uitsmijter: geneeskunde

Het academische jaar is begonnen. nrc.next geeft alvast een voorproefje van de colleges die studenten dit jaar zullen krijgen. 12 hoogleraren van 12 universiteiten geven hun favoriete colleges. Vandaag: Geneeskunde

Illustratie: Roel Venderbosch

Het academische jaar is begonnen. nrc.next geeft alvast een voorproefje van de colleges die eerste- of tweedejaars studenten dit jaar zullen krijgen. Wij vroegen 12 hoogleraren van 12 universiteiten naar een van hun favoriete colleges. Met als laatste college: Geneeskunde.

College Geneeskunde

Hoogleraar cardiologie Angela Maas stelt alle studenten geneeskunde gerust: ‘je bent nooit klaar in de geneeskunde!’.

Angela MaasAls je arts wordt, dan ben je dat niet alleen binnen kantooruren en als je het vak goed wilt leren dan moet je jarenlang tot aan je enkels in de modder staan. Halve baantjes, halve dokters. De gezondheidszorg is continu in beweging en aan het veranderen, oude dogma’s sneuvelen nog elke dag.”

Lees het gehele college: Halve baantjes, halve dokters

Eerder afleveringen:

College Religiewetenschap

Hoogleraar Birgit Meyer stelt dat religiewetenschap niet gaat om de vraag of God nu wel of niet bestaat, maar juist om de benadering van religie als een sociaal-cultureel verschijnsel.

Birgit Meyer“In onze al meer cultureel divers wordende samenlevingen is religie inzet van veel spanningen en conflict. Voor een beter begrip daarvan is een focus op de materiële, concrete aanwezigheid van religies via bepaalde gebouwen, objecten, beelden, klanken, teksten en het lichaam cruciaal.”

Lees het gehele college: Religie is in principe mensenwerk!

College Bestuurskunde

Hoogleraar bestuurskunde Frank Hendriks geeft drie inzichten uit zijn vakgebied aan de hand van een voorbeeld uit de Rotterdamse en Noord-Italiaanse praktijk.

Frank Hendriks“Jullie zijn nu al burger en na deze studie word je daarnaast misschien ook politicus, bestuurder, beleids- of organisatieadviseur. Denk niet dat je helemaal niets kunt betekenen omdat de grote lijnen op de kaart historisch en collectief zijn bepaald. Om te beginnen blijft er binnen de grote lijnen altijd nog ruimte voor onderhandelen en keuzes maken.”

Lees het gehele college: Als je ook iets anders wilt dan een hertenkampje in de stad

College Ecologie

De mogelijkheden voor een nieuwe economie, gebaseerd op ecologische principes, liggen voor het oprapen, stelt hoogleraar evolutionaire ecologie Louise Vet.

0209nnlouisevetzw“De natuur levert ons gratis allerlei essentiële diensten zoals grondstoffen voor voedsel en kleding, beheersing van ziekten en plagen, schoon drinkwater en zuivere lucht. Pas als er iets misgaat met die ‘gratis-en-voor-niets’ diensten zien we plotseling het economisch belang.”

Lees het gehele college: Wordt het revolutie of evolutie? Ik zeg: revolutie!

College Psychologie

Eveline Crone, hoogleraar neurocognitieve ontwikkelingspsychologie, zoekt een antwoord op de vraag of het zelfbeeld bepalend is voor je studiekeuze.

 ”Eveline CroneImpulsieve keuzes hoeven niet slechte keuzes zijn. Het volgen van je passie kan bijvoorbeeld ook heel goed uitpakken, omdat je dan gemotiveerd bent en er echt voor wilt gaan.”

Lees het gehele college: Kies je voor een leuke stad? Of toch die nuttige studie?

College Industrieel ontwerpen

Het is onmogelijk succesvolle producten te maken zonder een stevig begrip van onze cultuur, stelt Timo de Rijk, hoogleraar Design, Culture & Society.

Timo de Rijk“In onze faculteit geldt innovatie zo’n beetje als de wereldvrede, iedereen is voor, niemand is tegen, en alleen door innovatie houden we de Chinezen op afstand.”

Lees het gehele college: Zonder cultureel besef kun je succes vergeten

College Geneeskunde

Aan de hand van het verhaal van Tim en zijn oma legt hoogleraar huisartsgeneeskunde, Geert-Jan Dinant, het werk van een huisarts uit.

Geert-Jan Dinant“De huisarts verenigt deze kennis in één persoon en besluit niet alleen of de pijn op de borst ernstig is, maar ook of en hoe snel er hulp nodig is van een ziekenhuisspecialist en, zo ja, welke.”

Lees het gehele college: Het gaat niet goed met de oma van Tim

College Bedrijfskunde

Studenten moeten voorbereid zijn op de toekomst, meent Cor Molenaar, hoogleraar bedrijfskunde. Maar, let op: die toekomst wacht niet.

Cor Molea“Bezit is niet meer nodig, zo babyboomerig, gebruik wordt de nieuwe wens. Fysiek wordt virtueel, vast wordt variabel en gebonden wordt vrije keuze. Een wereldbeeld dat zich vandaag al aftekent.”

Lees het gehele college: Instappen maar, voor het te laat is

College Wijsbegeerte

Paul Moyaert, hoogleraar wijsbegeerte, is ervan overtuigd dat wij van nature dragers zijn van agressie. Hiervoor kijkt hij naar Freud.

Paul Moyaert “Zeker, je kunt betreuren dat leven zonder geweld niet mogelijk is, maar niemand is geneigd diepgaand te verwijlen in speculaties over een wereld zonder geweld, zonder agressie.”

Lees het gehele college: Is frustratie de enige oorzaak van agressie?

College Wiskunde

Als alle spelers in een strategisch spel egoïstisch zijn, kan dat slecht zijn voor de maatschappij. Hoe slecht? Wiskundigen kunnen dat berekenen, doceert Marc Uetz, hoogleraar Discrete Wiskunde en Mathematisch programmeren.

Marc UetzHet klopt: hard denken is ook een sport, en wie weet, misschien helpt het later voor jouw studie of zelfs een wetenschappelijke carrière.”

Lees het gehele college: Omdat je het spel strategisch wilt spelen

College Rechten

Miranda de Meijer is hoogleraar ‘Openbaar Ministerie en Ondermijning’ en vertelt over het moreel kompas van het OM: de vijf kernwaarden.

Miranda de Meijer“Maar wat als het wél fout gaat? Sterker nog, als jij, als officier van justitie, die fout hebt gemaakt? Het OM maakt namelijk fouten, soms met ernstige gevolgen.”

Lees het gehele college: Omdat je in actie komt als het begint te stormen

College Sociologie

Leraren weten precies hoe een kind zich op taal- en rekengebied ontwikkelt, maar volgens hoogleraar sociologie René Veenstra moet er meer gekeken worden naar de sociale verhoudingen in de klas.

Rene Veenstra“Mijn droom is dat over enkele jaren alle scholen via een netwerkrapport halfjaarlijks inzicht krijgen in het sociale klimaat van een klas en welke maatregelen er nodig zijn om het klimaat te verbeteren.”

Lees het gehele college: Het geeft een kick om een netwerk te ontrafelen