Yves Saint Laurent versus Karl Lagerfeld

Close Up toont vanavond een dubbelportret van wereldberoemde modeontwerpers Yves Saint Laurent (1936-2008, geboren in Oran, Algerije) en Karl Lagerfeld (1933, geboren in Hamburg, Duitsland). Hoewel de twee van dezelfde generatie zijn en een vergelijkbare jeugd hadden, verschilden hun persoonlijkheden sterk. Wel mochten ze elkaar na hun eerste ontmoeting meteen. De titel van deze Franse documentaire suggereert misschien iets anders, maar de twee hebben tijd ontkent dat ze ruzie hadden. Wel bekoelde de vriendschap tussen de twee modezwaargewichten naar verloop van tijd. YSL hield bijvoorbeeld van drank en drugs. Lagerfeld niet. De vriendschap verdween, het wederzijdse respect bleef. Laurent begon bij Dior en richtte zijn eigen modehuis op, terwijl Lagerfeld werkte voor modehuizen zoals Chloé, Fendi en Chanel. Makers Rachel Kahn en Stephan Kopecky laten Laurents levenslange partner Pierre Bergé en Lagerfeld uitgebreid aan het woord. Over Saint Laurent verschenen vorig jaar nog twee bioscoopfilms: zowel Yves Saint Laurent als Saint Laurent kijken terug op het leven van de overleden ontwerper.