Dit schrijven andere media vandaag

Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere Nederlandse media vandaag?

Een recordbedrag voor een Nederlands biotechbedrijf. Dezima uit Naarden wordt voor 1,55 miljard dollar verkocht aan het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Amgen. Dat schrijft de Volkskrant.

Oprichter John Kastelein, tevens hoogleraar aan de UvA en onderzoeker aan het AMC, is erg blij. “Hieruit blijkt de kracht van de biotechnologie in Nederland”, zegt Kastelein in de krant. Hij roemt dat in Nederland durfinvesteerders zijn die durven in te stappen en dat er subsidies zijn die bedrijven helpen. Dezima draait om een molecuul, dat in Japan door Mitsubishi werd ontwikkeld, dat de productie van cholesterol vermindert.

Dure mannen en vrouwen bij Action azen op beursgang

De Action en de wereld van zakenbankiers zijn nogal verschillend. Toch is er grote interesse vanuit de financiële sector voor de spotgoedkope winkelketen, schrijft het Financieele Dagblad.

Zakenbankiers uit Nederland proberen keer op keer de Britse private equity-eigenaar 3i te bewegen Action naar de beurs te brengen. “Het is een droombedrijf om naar de beurs te mogen brengen”, zegt een anonieme zakenbankier. De vraag is of 3i dat wel wil. De kans is groot dat Action eerst mag doorgroeien en pas later naar de beurs gebracht of verkocht wordt. De winst voor 3i zou dan hoger uitvallen.

Nederlanders willen Ethiopië aan de duurzame vis krijgen

Leuke reportage de Telegraaf over ambitieuze en beetje gekke Nederlanders die iets wilds maar moois doen in het buitenland. Dit keer gaat het over Bart Kraai en Alwin Quispel. De twee Nederlanders proberen in Ethiopië een duurzame tilapiakwekerij op te zetten.

De mannen kozen voor Tilapia omdat het de favoriete vis in het land is. Maar er zijn geen kwekerijen, laat staan duurzame. De twee gingen op zoek naar een irrigatiereservoir waar ze hun vis kunnen kweken. Ze willen bewust geen natuurlijke waterbron omdat dat het ecosysteem kan verstoren. Nu werken de twee met drie medewerkers over een paar jaar moeten dat er tientallen zijn.

    • Melle Garschagen