Den Haag neemt 700 mensen uit asielzoekerscentra extra op

De gemeente Den Haag neemt 700 extra ‘statushouders’ op: asielzoekers die in een asielzoekerscentrum wonen, en hier definitief mogen blijven. Dat heeft de gemeente besloten na een oproep van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), staat in een brief aan de gemeenteraad.

Het Mobiel Toezicht Veiligheid (MTV) van de Koninklijke Marechaussee houdt een actie bij de Duitse grens.
Het Mobiel Toezicht Veiligheid (MTV) van de Koninklijke Marechaussee houdt een actie bij de Duitse grens. ANP / Remko de Waal

De gemeente Den Haag neemt 700 extra ‘statushouders’ op: asielzoekers die in een asielzoekerscentrum wonen, en hier definitief mogen blijven. Dat heeft de gemeente besloten na een oproep van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), zo schrijft het college van b&w in een brief aan de gemeenteraad.

Update 15.58 uur: Het Kabinet heeft een oproep gedaan aan gemeenten om voor vanavond nog eens 750 extra opvangplekken te regelen voor vluchtelingen, zo staat in een brief die de NOS in handen heeft. In totaal zijn 1.500 slaapplaatsen voor 72 uur nodig, inclusief verzorging.

“Wij zien elke dag opnieuw en vaak ook schrijnende beelden van mannen, vrouwen en kinderen die naar Europa proberen te komen. Als internationale stad van vrede en recht hebben wij hierin een grote verantwoordelijkheid en zullen wij ons aandeel leveren. Wij lezen, zien en horen hun verhalen en zien hoe mensen heen en weer geslingerd worden tussen hoop en vrees. Ook bij ons roepen de beelden grote emoties op.”

Er zijn zo’n 100.000 statushouders die nu in een asielzoekerscentrum zitten. Staatssecretaris van Justitie Dijkhoff (VVD) vindt het belangrijk dat zij doorstromen naar een reguliere verblijfplaats, zodat er plekken vrijkomen in de centra. De VNG heeft gemeenten opgeroepen statushouders op te nemen.

Den Haag heeft dit jaar al de verplichting om 1.057 statushouders op te nemen; zo’n 555 daarvan moeten nog worden gehuisvest. Dit gebeurt onder meer in lege kantoorpanden en verzorgingstehuizen, omdat het college vindt dat de kans dat andere mensen een woning vinden, niet verkleind mag worden.

Amsterdam vangt vluchtelingen op in gemeentepanden

Amsterdam stelt vanaf morgen panden van de gemeente beschikbaar voor de opvang van vluchtelingen, zo bleek zojuist in de vergadering van de commissie algemene zaken van de gemeenteraad. Gisteren is een eerste groep van 111 mensen opgevangen in een sportcentrum in Osdorp. Vanaf vandaag is ook een sporthal in Oost ter beschikking gesteld aan vluchtelingen. Sportlessen gaan in elk geval de komende vijf dagen niet door.

Het voornemen is dat vluchtelingen hooguit een week in de noodopvang blijven, zei burgemeester Eberhard van der Laan vandaag. Daarna moeten ze doorreizen naar een locatie van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Amsterdam wil in totaal 1.500 mensen onderbrengen, die per trein aankomen op het Centraal Station, maar vanwege de grote toestroom nog niet terechtkunnen in het aanmeldcentrum in Ter Apel.

Twitter avatar AmsterdamNL Gemeente Amsterdam In Sportcentrum Caland wordt hard gewerkt om #asielzoekers tijdelijk op te vangen. Meer info: http://t.co/LJYw0y6Yar http://t.co/aY9ixeEzFB

Drie nieuwe aanmeldcentra

Er komen drie nieuwe aanmeldlocaties voor vluchtelingen: naast Ter Apel kunnen ze ook terecht in Amsterdam, Rotterdam en in Budel. De politie zal daar ondersteunen bij de registratie. De beoordeling of de vluchtelingen mogen blijven blijft het werk van de IND. De politie hoopt dat de drie nieuwe aanmeldcentra maandag operationeel zijn. Mogelijk zijn de komende tijd nog meer nieuwe aanmeldlocaties nodig.

Ook zal een team van de Nationale Politie samen met de Koninklijke Marechaussee mensensmokkel en -handel aanpakken; op de weg, op het spoor, het water en indien nodig ook op Schiphol, zo zegt een woordvoerder van de politie tegen persbureau ANP.

Wat is nou precies het verschil tussen migranten en vluchtelingen? Hoeveel mensen komen er uit Syrië? Wat is daar aan de hand? Helpen al die goedbedoelde hulpacties eigenlijk wel? En wanneer houdt het allemaal op? Lees hier onze explainer: Twintig vragen die je helpen om de vluchtelingencrisis te begrijpen.
    • Mirjam Remie