De Wrap: dropfondue en een broodje van 1.500 dollar

Drop. Foto ANP/Koen Suyk

Hoe lang duurt het tot je alle ingrediënten voor een tosti hebt geproduceerd? En hoeveel kilo drop maakt Nederland jaarlijks? In de rubriek De Wrap bespreken we wekelijks trends, recepten, restaurants en al het andere wat voedsel en drankjes zo smakelijk kan maken.

Eat till you drop

Verkoudheid heerst in Nederland deze week. Een hoop verstopte neuzen, betraande ogen en pijnlijke keeltjes dus. Tegen dat laatste is drop een heerlijke oplossing. In Nederland wordt jaarlijks zo’n 30 miljoen kilo geproduceerd.

Echt populair is het niet om mee te koken, maar toch zijn er enkele uitzonderingen. Zoethout wordt hier en daar nog wel gebruikt als smaakmaker. Dropsoep (van tv-kok Pierre Wind), schoolkrijtjesijs en dropbavarois zijn er ook. Wie het culinairder zoekt: op de menukaart van het Britse toprestaurant The Fat Duck (drie michelinsterren) van de beroemde chef Heston Blumenthal gepocheerde zalm in dropgelei. Janneke Vreugdenhil probeerde al eens een dropfondue, en ook The Guardian heeft een drietal recepten, waaronder duif met steranijs.

Praalfruit

Een corsostoet met uiteenlopende bloemen kennen we allemaal, maar in Tiel komen er dit weekend praalwagens voorbij met mozaïeken van appels, peren, noten, zaden, paprika’s en druiven. De parade is onderdeel van de driedaagse Fruitcorso, waar ook een markt en een foodtruckfestival zullen plaatsvinden.

Fruit is natuurlijk heerlijk zo uit het knuistje, als onderdeel van toetjes of om mee te koken in allerlei gerechten. Maar als je er dan toch mee wil koken, dan is fruit het lekkerst als hoofdingrediënt. Een greep uit recepten die eerder op NRC verschenen:

Van begin tot het eind

Ooit jezelf afgevraagd hoe dat broodje kip met tomaat en sla nou écht wordt gemaakt? Bij de online show How to make everything stellen ze zichzelf continu dit soort vragen. Deze week verscheen een filmpje waarin de makers alle ingrediënten van zo’n broodje zelf produceerden. Kosten: 1.500 dollar. Duur: zes maanden. Maar dan is ook alles zelfgemaakt: de kaas en boter uit zelfgemolken melk, zout verkregen uit oceaanwater, groente uit de moestuin en gerst voor het brood zelf geoogst. En er moest een kip geslacht worden.

Ook in Nederland hebben kunstenaars geprobeerd een simpele tosti van de grond af zelf te maken. Doel van De Tostifabriek: het ons bewust maken van waar ons eten vandaan komt. Duur: 5 maanden. Maar dan kon je ook tosti’s kopen van 25 euro per stuk.

Tijd voor taart

Al die regen buiten doet verlangen naar warme thee bij een knisperend openhaardvuur. En bij de thee mag natuurlijk wat lekkers worden gegeten: koekjes, een snoepje of natuurlijk een lekker stuk taart. Er zijn grofweg twee soorten taarten: zoete en hartige varianten. We hebben er van beiden vijf op een rij gezet:

Zoete taarten:

Hartige taarten:

    • Sam de Voogt