De andere vermisten

Foto's Dario Lopez-Mills / AP

Volgende week is het precies een jaar geleden dat 43 studenten na een demonstratie in de Mexicaanse stad Iguala spoorloos verdwenen. Ze wilden een bijeenkomst verstoren waar de burgemeestersvrouw sprak, waarna ze door de burgemeester en politie in handen van een drugsbende zouden zijn gedreven en vermoord.

De internationale aandacht voor de zaak rond de verdwenen studenten gaf honderden andere families in de regio die hun dierbaren ook hadden zien verdwijnen de moed om hun verhalen te vertellen. Hun boodschap: er zijn nog veel meer mensen vermist. Persbureau AP portretteerde de familieleden van 158 vermiste personen. Slechts 84 van hen, te zien in deze compositie, durfden op de foto te gaan.

Tussen 2007 en 31 juli 2015 verdwenen in Mexico volgens de overheid meer dan 25.500 mensen. Er zijn veel mogelijke redenen voor de verdwijningen, schrijft AP: jonge mannen worden gerekruteerd voor kartels, ontvoerd om het losgeld, of als straf omdat ze weigerden zich te laten afpersen.

De productie van AP is te vinden op bigstory.ap.org