Davis Cup-team kan kopman Robin Haase niet missen

Het leek zo’n mooi duel: het Zwitserland van Roger Federer tegen Nederland. Maar door de afmelding van Haase lijkt het een kansloze zaak te worden, vanaf morgen in Genève.

Hoe vaak wordt de Nederlandse tennisliefhebber verwend met een affiche Robin Haase - Roger Federer? De beste speler van Nederland tegen de levende legende, afgelopen zondag nog verliezend finalist op de US Open. Of een duel tussen Haase en Stan Wawrinka, nog zo’n Zwitserse wereldtopper. Bij voorbaat kansloos hoeft hij niet eens te zijn. In Indian Wells verraste de Hagenaar de nummer vier van de wereld al eens. En drie jaar geleden won hij in Amsterdam nog met Jean-Julien Rojer van het Zwitserse koningskoppel Federer-Wawrinka voor de Davis Cup.

Maar op het hardcourt van het Palexpo in Genève doet Haase morgen niet mee, als het Nederlands Davis Cup-team tegen titelhouder Zwitserland een play-off duel speelt om promotie naar de wereldgroep. De kopman kiest voor zichzelf boven het team, en wil bij kleine graveltoernooien punten scoren voor de wereldranglijst. Tegelijkertijd zijn ook dubbelspecialist Rojer en Igor Sijsling niet fit genoeg. Dan blijkt meteen hoe dun daaronder de spoeling is.

Debutant van nummer 1.180

Thiemo de Bakker, momenteel nummer 144 van de wereld, is kopman van een team dat verder bestaat uit Jesse Huta Galung (436), Matwé Middelkoop (536) plus de debuterende tieners Tallon Griekspoor (683) en Tim van Rijthoven (1.180). „We zijn realistisch en komen hier niet heen met de gedachte dat we Federer en Wawrinka een lesje gaan geven”, sprak captain Jan Siemerink in de aanloop.

Een kansloze zaak in plaats van een wedstrijd om je op te verheugen. Weer geen positieve publiciteit voor het toch al niet met succes verwende Nederlandse tennis. Bij een lange reeks vroege uitschakelingen op de grandslamtoernooien bleek de laatste jaren juist de Davis Cup vaak het beste boven te halen in de Nederlandse tennissers. Zoals ook de vrouwen zich dit jaar in de Fed Cup bij de beste acht landen van de wereld plaatsten.

Siemerink kon daarbij sinds zijn aantreden in 2007 altijd bouwen op kopman Haase. De huidige nummer 71 van de wereld is qua professionaliteit een voorbeeld voor het team, dat hij in juli nog leidde naar een fraaie zege op Oostenrijk. Niet voor niets toont Siemerink, die zelf als speler nooit bedankte voor de Davis Cup, zich nu zo zwaar teleurgesteld over het besluit van zijn kopman. „Dit zou niet mijn keuze zijn geweest.”

Haase is niet de enige tennisser die een keer bedankt voor de Davis Cup. Zonder Federer en Wawrinka verloor Zwitserland eerder dit jaar van België. De nummers twee en vier van de wereld spelen nu wel in de eenvoudige thuiswedstrijd tegen Nederland, vooral omdat een Davis Cup-optreden voorwaarde is om in 2016 te mogen meedoen op de Olympische Spelen van Rio. Maar een zware landenwedstrijd met soms drie partijen van vijf sets past moeilijk in het drukke schema van de topspelers. Met als gevolg een regen aan afzeggingen en een gedevalueerde competitie.

Haase geeft dit keer prioriteit aan zijn eigen ranking. Een domper. Maar ook het Nederlands team heeft er baat bij dat de kopman zich zo lang mogelijk handhaaft in de wereldtop. Achter hem staat de opvolging nog lang niet klaar.

    • Maarten Scholten