Britten maken zich nu al op voor roman twee van Eimear McBride

Het duurt nog een jaar voordat hij er is, maar alleen al de aankondiging van de tweede roman van Eimear McBride is voor de Britse media aanleiding voor enthousiasme.

The Lesser Bohemians, zoals McBrides tweede roman gaat heten, verschijnt volgende herfst, en handelt over een Iers meisje van achttien dat halverwege de jaren negentig naar Londen verhuist en daar een relatie krijgt met een acteur die een stuk ouder is. Volgens McBrides uitgever Faber is het “een verhaal over liefde en onschuld, vreugde en ontdekking” en gaat het verder over de “grip die het verleden op je heeft en de strijd om een nieuw iemand te worden”.

McBride (1976) deed acht jaar over het schrijven van de roman. Haar eerste roman, A Girl is a Half-Formed Thing, schreef ze in een half jaar tijd, maar het kostte haar daarna wel negen jaar om het gepubliceerd te krijgen. A Girl is a Half-Formed Thing is de op modernistische snit geschreven monoloog van het getroebleerde meisje uit de titel, dat verhaalt over de verhouding met haar broer, wiens hersentumor dwingend aanwezig is en tot wie zij zich richt, tot het ontwaken van een verwrongen seksualiteit. Het experimentele werk werd bekroond met de Baileys women’s prize for fiction, de Irish novel of the year award en de Goldsmiths prize, een literaire prijs voor experimenteel proza.

In een bespreking van de vertaling van A Girl is a Half-Formed Thing schreef Auke Hulst:

“Wat dit boek zo krachtig maakt, is hoe de taal consequent dissociatie weet op te roepen, en daarmee: trauma en duisternis. In dat niet-aflatende onderscheidt McBride zich van James Joyce: haar modernistische voorbeeld. De schokkerige taal deed mij denken aan iemand die naar adem hapt. Die boven water komt na een bijna-verdrinking – nee, dit is geen vrolijk boek.”

    • Sebastiaan Kort