Bijna 6.000 migranten vanuit Servië naar Kroatië gereisd

Een Kroatische agent houdt een kind vast in Tovarnik, nabij de Servisch-Kroatische grens. AFP

Sinds Hongarije de grens met Servië heeft afgesloten, zijn volgens de politie bijna 6.000 migranten Kroatië binnengekomen. Nog eens duizenden migranten wachten momenteel op het treinstation Tovarnik, nabij de Servische grens, op een trein die hen naar Zagreb kan brengen.

Dat zegt een woordvoerder van de UNHCR tegen persbureau AFP, die het aantal migranten op tussen de 4.000 en 5.000 schat. De meesten van hen kwamen vannacht aan, nadat ze de grens hadden overgestoken zonder zich te registreren bij een politiebureau.

Er is een aantal vrijwilligers van het Rode Kruis aanwezig, om voedsel uit te delen aan kinderen en baby’s. Medische hulp en meer toiletten zijn onderweg.

Meer dan 5.000 migranten in 24 uur

Het Rode Kruis en de Kroatische politie zeggen dat de afgelopen 24 uur 5.650 migranten Kroatië zijn binnengekomen. Ze hebben hun route verlegd, nadat Hongarije de noodtoestand uitriep en grens met Servië afsloot. Nu reizen ze richting het westen, naar Kroatië. Daar worden ze naar ontvangstcentra gebracht rond hoofdstad Zagreb. Kroatië zegt duizenden migranten aan te kunnen. Maar geen tienduizenden.

Duitsland verscherpt controles

Gisteren zijn 9.100 migranten Duitsland binnengekomen, zegt een woordvoerder van de politie. Van hen kwamen er 2.000 per trein en anderen per voet of met de auto. De meesten kwamen uit Oostenrijk en zijn opgevangen nadat ze grens met Oostenrijk overstaken. Dinsdag meldden zich nog 3.442 vluchtelingen bij de politie. Duitsland heeft de controles op de Tsjechische grens aangescherpt, zo maakte de politie zojuist bekend.

Een grootste deel van de vluchtelingen komt uit Syrië:

Europees Parlement vóór verdeling 120.000 asielzoekers

Het Europees Parlement is voor het voorstel van de Europese Commissie om 120.000 asielzoekers extra op te nemen in de EU. Het gaat om mensen die nu in Hongarije, Italië en Griekenland zitten en die zouden worden herverdeeld over lidstaten. Die zijn verdeeld over dit plan; tijdens de EU-top van maandag viel dan ook geen beslissing. Een volgende vergadering staat volgende week gepland. Het Europees Parlement moest ook stemmen over het plan, maar de uitslag is niet bindend. De lidstaten beslissen uiteindelijk.

Denemarken stelt 100 miljoen ter beschikbaar

Denemarken neemt 1.000 vluchtelingen extra op en stelt dit jaar en volgend jaar 100 miljoen euro beschikbaar om de vluchtelingencrisis het hoofd te bieden, zo maakte de premier bekend. Het grootste deel van het geld gaat naar Frontex, het EU-agentschap dat de bewaking van de buitengrenzen coördineert. Denemarken zegt niet te zullen meegaan in het Europese voorstel om vluchtelingen te herverdelen over de EU.

In de afgelopen twaalf dagen zijn al 8.000 migranten het land binnengekomen. Denemarken verwacht dit jaar 20.000 asielzoekers, vorig jaar waren dat er 14.000. In Zweden zijn vorig jaar 80.000 vluchtelingen geregistreerd. Dat aantal wordt dit jaar ook verwacht.

Google verdubbelt donatie

Google is een inzamelingsactie begonnen voor vluchtelingen. De eerste vijf miljoen euro die wordt opgehaald, verdubbelt het bedrijf. Het geld naar hulporganisaties. Op de blog van Google schrijft een werknemer, Rita Masoud, haar verhaal: ze vluchtte op haar zevende met haar ouders vanuit Afghanistan naar Nederland. Ze kreeg asiel, en werkt nu bij Google in Californië.

Twitter avatar GoogleNL Google Nederland Help vluchtelingen en migranten in nood. Doneer via http://t.co/L09dlyO1Z8 en Google verdubbelt je donatie http://t.co/89OynydyeY
    • Mirjam Remie