Meer dan honderd doden door explosie van tankwagen in Zuid-Soedan

Bij een explosie van een tankwagen in Zuid-Soedan zijn gisteren meer dan honderd mensen om het leven gekomen. Er raakten ook vijftig mensen ernstig gewond.

De tankwagen raakte van de weg ten westen van de hoofdstad Juba, waarna mensen geprobeerd hebben brandstof te tappen. De tankwagen explodeerde daarna. Dat meldt persbureau Reuters. Het ongeluk gebeurde woensdag toen de truck onderweg was naar het westen van Zuid-Soedan.

‘Te weinig medische middelen om gewonden te helpen’

De minister van informatie van West-Equatoria, de zuidwestelijk gelegen staat van Zuid-Soedan, verklaarde tegenover Reuters dat het lastig wordt de gewonden te helpen.

“We hebben geen medische apparatuur. Deze mensen zullen het incident misschien niet overleven omdat we geen middelen hebben om de verbrande lichamen van de mensen te verzorgen.”

Incident niet gerelateerd aan burgeroorlog

In deze regio gebeuren zulke incidenten vaker. De trucks moeten vaak lange afstanden over hobbelige wegen afleggen en rijden door arme gebieden. Zuid-Soedan, een van Afrika’s armste landen is verwikkeld in een burgeroorlog. Inmiddels is er een vredesakkoord getekend en hebben zij afgesproken de wapens neer te leggen.

Dit incident zou niet gerelateerd zijn aan dit conflict. “Dit was een ongeluk”, zei de presidentiële woordvoerder.

    • Marissa van Loon