22 antwoorden om de crisis te begrijpen

Rond de 400.000 vluchtelingen kwamen dit jaar al naar Europa. Media berichten er dagelijks over. Politici hebben het er moeilijk mee. Burgers zitten met vragen. Helpen die hulpacties, wat is het verschil tussen migrant en vluchteling, wanneer houdt dit op?

None

Dat is een omstreden vraag. Waar veel politici en media praten over een migrantencrisis, zegt een hulporganisatie als UNHCR (de VN-vluchtelingenorganisatie) dat ‘vluchtelingencrisis’ een beter woord is, omdat het voor verreweg het grootste deel gaat om mensen die zijn gevlucht voor oorlog en vervolging. Hoe dan ook: de problemen zijn ontstaan doordat honderdduizenden mensen vanuit landen buiten Europa, met Turkije en Libië als de belangrijkste draaischijven, proberen naar Europa te komen op een ongeorganiseerde manier. Ze steken met bootjes de Middellandse Zee over, komen terecht op eilanden die helemaal niet berekend zijn op de opvang van zo veel mensen, en proberen daarna op allerlei manieren verder te komen naar EU-landen meer in het noorden.

Dit is een crisis geworden omdat de Europese landen niet voorbereid waren op zo’n sterke stijging. Sommigen zeggen dat het gaat om een politieke crisis, omdat een oplosbaar probleem door politieke verdeeldheid niet opgelost wordt. Een andere reden om van een crisis te spreken is dat er duizenden doden zijn gevallen bij de oversteek van de Middellandse Zee, volgens de UNHCR dit jaar al 2.900.

Correcties en aanvullingen

Vluchtelingen

In 22 antwoorden om de crisis te begrijpen ( 17/9 p. 10,11,12,13) staat dat vluchtelingen hier na vijf jaar in aanmerking komen voor permanent verblijf als de situatie in het thuisland onveilig is. In werkelijkheid is het zo dat wanneer de vijf jaar voorbij zijn de vluchteling in aanmerking komt voor permanent verblijf, ongeacht de situatie in het thuisland.

De President

In Een Friese Mozes die de Gouden Kalveren te lijf gaat (23/9, cultuurbijlage, p. 2 ) staat Erik de Bruyn als regisseur van de film Valentino. Dat moet De President zijn.

Wagnerkoor

In Wagner met hooligangeluid (CS, 24/9 p. 8) staat dat 16 ex-gedetineerden meezingen. Dat klopt niet. De zangers hebben een bewogen verleden, maar kwamen niet allemaal in aanraking met justitie.

    • Wilmer Heck
    • Marc Leijendekker