2000 bedden beschikbaar na brandbrief van het kabinet

Gemeenten hebben gehoor gegeven aan het verzoek van het kabinet om opvangplekken voor vluchtelingen te regelen. Er zijn 2000 kortdurende opvangplekken beschikbaar gesteld.

Bedden in de IJsselhallen, bestemd voor vluchtelingen.
Bedden in de IJsselhallen, bestemd voor vluchtelingen. Foto ANP / Remko de Waal

Het kabinet heeft voorkomen dat er vanavond 750 mensen op straat slapen. In een brandbrief naar de veiligheidsregio’s werd met spoed gevraagd naar 750 slaapplekken voor vluchtelingen. Daar hebben gemeenten gehoor aan gegeven: er zijn 2000 kortdurende opvangplekken beschikbaar gesteld.

Staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie, VVD) tegenover RTL Nieuws:

“Het is gelukkig gelukt. Uit alle hoeken van het land is een aanbod gekomen. Goed om te zien dat al deze gemeenten hun verantwoordelijkheid nemen en in de benen komen.”

Rotterdam vangt 250 vluchtelingen op

De gemeente Rotterdam heeft direct gereageerd op de brief. Burgemeester Aboutaleb (PvdA) heeft ervoor gezorgd dat de Erasmus Universiteit vanaf vanavond tijdelijk 250 vluchtelingen opvangt in het sportgebouw. Collegevoorzitter Pauline van der Meer Mohr meldt dat ook op Twitter.

Twitter avatar PVdMM Pauline vdMeer Mohr @petervheemst update: vanaf vanavond worden 250 vluchtelingen tijdelijk opgevangen in het sportgebouw van de Erasmus Universiteit.

Roosendaal biedt noodopvang voor 250 man

De gemeente Roosendaal (Noord-Brabant) biedt kortdurende noodopvang voor 200 tot 250 vluchtelingen. Burgemeester Niederer (VVD) heeft zijn aanbod bekend gemaakt bij het Landelijk Operationeel Coördinatie Centrum (LOCC). Het LOCC inventariseert de locaties en communiceert dat aanbod met het COA. Later vanavond wordt bekend of het COA gebruik maakt van het aanbod dat Roosendaal doet. Er wordt nog onderzocht op welke locaties de gemeente de vluchtelingen kan opvangen.

Twitter avatar gem_roosendaal Gemeente Roosendaal Burgemeester Niederer doet aanbod voor noodopvang vannacht voor 200 tot 250 vluchtelingen, naar aanleiding van vraag ministerie. 1/2
Twitter avatar gem_roosendaal Gemeente Roosendaal Later vanavond is bekend of er ook daadwerkelijk vluchtelingen kortdurend worden opgevangen. Meer informatie: http://t.co/PDKOJ0fZ3Y 2/2

Brandbrief: ’1500 bedden binnen 72 uur’

Het kabinet heeft eerder vanmiddag in een brief de veiligheidsregio’s gevraagd vóór vanavond 750 slaapplaatsen voor vluchtelingen te regelen. Voor de komende 72 uur wordt ook gezocht naar nog eens 750 slaapplekken inclusief verzorging.

In totaal wordt er ‘kortdurende crisisnoodopvang’ gezocht voor 1500 vluchtelingen. In de brief staat te lezen dat er wordt gedacht aan “locaties zoals binnen gemeenten beschikbaar zijn vanuit Bevolkingszorg voor de opvang tijdens bijvoorbeeld een grote brand of andere calamiteiten”.

Twitter avatar jeroenvdommelen jeroen van dommelen Kabinet luidt de noodklok: vanavond nog 750 bedden nodig. komende dagen 1500. #vluchtelingencrisis http://t.co/6DpN8tIXLw

Dijkhoff: “extra opvang om acute capaciteitsproblemen te overbruggen”

Staatssecretaris Dijkhoff zei vanmiddag in de Tweede Kamer dat de extra opvangplekken in de gemeenten nodig zijn om het acute capaciteitsprobleem dat is ontstaan te overbruggen. Er komen de laatste dagen zo’n 700 vluchtelingen per dag Nederland binnen, bevestigde Dijkhoff. De staatssecretaris heeft er vertrouwen in dat de extra opvangplekken gevonden zullen worden. ‘Bij ieder verzoek tot nu toe heeft bestuurlijk Nederland laten zien dat het z’n mannetje staat.’