Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Economie

Zo belangrijk is je LinkedIn-profielfoto voor die ene baan

beeld NRCQ

Heb jij als man zo’n nonchalant getrimd baardje? Of ben je een vrouw en draag je een bril? Goed nieuws, werkgevers nodigen jou eerder uit voor een sollicitatiegesprek dan baard- en brilloze concurrenten. Dat blijkt uit twee onderzoeken op basis van LinkedIn-profielfoto’s. Hoe komt dat? En moeten we nu allemaal aan de bril of baard?

Hoe zit het?

Het onderzoek zelf ging zo:

En wat bleek? Als man met baard heb je een - significant - grotere kans uitgenodigd te worden voor een baan die expertise vereist. Voor de functie architect kom je dus met baard eerder in aanmerking dan met een gladgeschoren kin. Hetzelfde geldt voor vrouwen met bril.

Bij de vrouwelijke kandidaat met bril bleek ook dat ze voor de vacature van promotiemodel, waar aantrekkelijkheid belangrijk was, vaker werd uitgenodigd. Hoe komt dat? Een van de onderzoekers, Sarah van der Land (33) van de Erasmus Universiteit in Rotterdam, zegt erover:

“Een bril kan voor symmetrie in het gezicht zorgen en sommige glazen vergroten je pupillen. Dat zijn twee dingen waardoor mensen een persoon aantrekkelijker vinden. En een bril camoufleert eventuele wallen onder je ogen, waardoor je er frisser uitziet.”

Uiteraard zijn er naast het type vacature meer factoren van invloed op de uitkomsten. Mode bijvoorbeeld, en culturele verschillen. Van der Land:

“In Amerika is een baard not done. Daar zien ze het liefst ‘clean shaven’ mannen op de werkvloer.”

Een slechte foto werkt in je nadeel

Universele regels zijn misschien niet op te stellen, maar het onderzoek bewijst wel dat je profielfoto heel belangrijk is. Goed om te weten, omdat recruiters steeds vaker een sollicitant op sociale media ‘screenen’. Pas dan besluiten ze of ze de persoon uitnodigen voor een gesprek.

Bovendien is de profielfoto het eerste waar een recruiter of werkgever naar kijkt op een LinkedIn-pagina. Die moet je dus zeker inzetten bij personal branding. Volgens Van der Land geeft een foto beperkte informatie, maar wordt die wel uitvergroot. En dat moet je in je eigen voordeel gebruiken. Van der Land:

“Natuurlijk kijken recruiters eerst naar een cv, maar een ‘slechte’ foto kan in je nadeel werken en mogelijk het verschil maken tussen wel en niet uitgenodigd worden voor een gesprek. Van je LinkedIn-profielfoto moet je dus het beste proberen te maken.”

Nog meer tips

Naast een bril of een baard heb je gelukkig meer middelen om te beïnvloeden hoe werkgevers op je foto reageren. Klik of tap op de bollen in onderstaande afbeeldingen voor meer tips van Van der Land - aan de hand van andere onderzoeken:


Beeld iStock

Doe het zelf

Hoe zet je zelf je LinkedIn-profielfoto in bij het krijgen van een baan? Denk in ieder geval na over het type functie waarop je wilt solliciteren. Zorg voor een ‘match’ door je styling op je profielfoto daarop af te stemmen. Oh, en een selfie mag tegenwoordig ook hoor.