Wordt dit de vliegende auto van Toyota?

Foto AFP

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Zou Toyota echt werken aan een vliegende auto? Het lijkt er wel op, schrijft Nikkei Asian Review. In het artikel staat een tekening uit de patentaanvraag die het autobedrijf in de Verenigde Staten heeft ingediend.

0915N-Toyota_article_thumbnail

De titel van de aanvraag is Stackable Wing for an Aerocar, wat weinig te raden overlaat. Het beschrijft vleugels die kunnen worden vastgemaakt aan het dak van de auto. Ze kunnen worden weggestopt als ze niet gebruikt worden. Een woordvoerder van Toyota probeert de opwinding over een vliegende auto te sussen.

“Toyota vraagt allerlei patenten aan op het gebied van mobiliteit in de toekomst, maar ze zullen niet allemaal blijken te werken.”

Vorig jaar vroeg Toyota in de Verenigde Staten 1.567 patenten aan. Daarin ging het vaak om manieren om minder brandstof of andere brandstof te gebruiken. Maar ingenieurs kijken ook naar vernieuwende manieren om je te verplaatsen.

Alibaba onder vuur in de VS

Alibaba krabbelt weer een beetje op. De South China Morning Post houdt de koers van het aandeel in het Chinese ecommerce-bedrijf aan de beurs van New York goed in de gaten. Maandag daalde het aandeel nog met 3,1 procent tot 62,60 dollar (55,42 euro), maar dinsdag steeg het weer met 2 procent.

De reden voor de stijging was een verklaring van Alibaba. Daarin stond dat er feitelijke fouten zaten in een artikel dat stelde dat het aandeel de helft van zijn waarde kon verliezen. Dat artikel verscheen in de financiële blad Barron’s.

Het artikel stelde onder meer dat de aandelen Alibaba bij de koersgang te duur zijn verkocht. Daarbij vergeleek het blad Alibaba met eBay, maar eBay is niet actief op de Chinese markt. De vergelijking gaat dus niet op, vindt Jim Wilkinson, hoofd internationale relaties bij Alibaba. Een relevantere vergelijking kan worden gemaakt met Tencent of Baidu, grote Chinese collega-internetbedrijven.

Het gaat goed met Zuid-Korea’s economie

Het gaat zo goed met de Zuid-Koreaanse economie dat kredietbeoordelaar Standard & Poor’s de kredietstatus van het land heeft verhoogd. Een klein stapje maar, van A+ naar AA-. Persbureau Yonhap constateert dat dit Zuid-Korea op hetzelfde niveau brengt als China, Taiwan en Japan.

S&P verwacht dat de Zuid-Koreaanse economie de komende jaren zal blijven groeien. Omdat Zuid-Koreaanse banken minder schulden hebben en het volume van kort lopende leningen is afgenomen in verhouding tot de totale schuld.

“Korea heeft in de afgelopen jaren een sterkere economische prestatie laten zien dan andere economieën met een hoog inkomen. S&P schat in dat het werkelijke inkomen per hoofd van de bevolking met drie procent zal stijgen en dat het BNP in 2018 tot boven de 30.000 dollar (26.558 euro) zal uitkomen, tegen 27.000 dollar (23.902 euro) in 2015.”

Zuid-Korea’s kredietwaardering was A+ sinds september 2012. De waardering AA- is het niveau dat S&P bijvoorbeeld ook aan België en Frankrijk heeft toegekend.

    • Eefje Rammeloo