WADA publiceert ‘zwarte lijst’ dopingbegeleiders

De lijst is geen schandpaal, maar een hulpmiddel voor sporters.

Nee nee, het is geen schandpaal, maar een hulpmiddel voor sporters om de zuivere van de besmette coaches of medische begeleiders te onderscheiden. Dat verklaart het werelddopingagentschap WADA over de openbaarmaking van de lijst met 114 geschorste begeleiders vanwege betrokkenheid bij dopingzaken.

De lijst bevat voornamelijk namen van ‘foute’ coaches en sportartsen, van wie meer dan de helft (61) uit Italië komt. Worsteltrainer Bert Kops is de enige Nederlander op de lijst. Hij deelt die twijfelachtige eer met onder anderen de Belg Geert Leinders, voormalige teamarts van de Rabowielerploeg, en de Italiaanse ‘dopingarts’ Michele Ferrari, die wielrenner Lance Armstrong lange tijd begeleidde. Maar ook met de Amerikaanse atletiektrainers Trevor Graham (Marion Jones) en John Drummond (Tyson Gay).

Volgens Craig Reedie, de Engelse voorzitter van WADA, is de lijst mede een uitvloeisel van de opvatting dat sporters bij doping nooit alleen handelen, maar hulp krijgen uit hun entourage. Dan is het volgens Reedie logisch, dat zij weten welke begeleider wel of niet te vertrouwen is. Reedie: „Onze boodschap is helder: werk niet samen met begeleiders die je zouden kunnen aanzetten tot gebruik van doping.”

Publicatie van de namen is het gevolg van een nieuwe regel in de antidopingcode – de prohibited association rule – dat sporters niet mogen samenwerken met begeleiders die de afgelopen zes jaar zijn gestraft voor betrokkenheid bij dopingzaken. Zesendertig namen op de lijst zijn levenslang geschorst, de overigen hebben gelimiteerde straffen. Kops bijvoorbeeld moet een straf van twee jaar tot 4 februari 2016 uitzitten.

Hoewel Reedie valide argumenten voor publicatie van de namen aanvoert, vindt de Belgische dopingadvocaat Dimitri Dedecker openbaarmaking een schending van de privacy. Hij wijst op een vonnis van een Belgische rechter zo’n twaalf jaar geleden, die oordeelde dat een dergelijke lijst gesloten moet blijven en alleen toegankelijk mag zijn voor bevoegden.

Aan Kops zijn al die theorieën niet besteed. De worsteltrainer zei tegen persbureau ANP, dat hij „zich is rot geschrokken” om in één adem te worden genoemd met Leinders, Ferrari en Graham. Kops tegen het ANP: „Dat zijn mensen die bewust hebben aangezet tot doping en voor het leven geschorst zijn, maar daar is bij mij geen sprake van.”

Kops zegt het slachtoffer te zijn van een administratieve fout. Bij een Surinaamse worstelaar zou zijn handtekening staan onder het formulier waarmee hij afzag van een dopingcontrole. Kops zegt die handtekening nooit te hebben gezet, maar te zijn geschorst omdat de Dopingautoriteit vond dat hij beter had moeten opletten.

De grote hoeveelheid Italiaanse namen op de lijst beschaamt Giovanni Malago, voorzitter van het Italiaanse olympische comité CONI, allerminst. Integendeel, hij zegt tegen persbureau AP juist trots te zijn, „omdat het bewijst dat wij voortreffelijk werk verrichten”.

Op de gewraakte namenlijst ontbreken begeleiders van wie een dopingzaak nog in behandeling is. Eenmaal gestraft zullen zij naming and shaming niet ontlopen, want de lijst wordt nu elke drie maanden geactualiseerd.

    • Henk Stouwdam