Vluchtelingen verleggen route naar Servisch-Kroatische grens

Vluchtelingen lopen over het spoor nabij de Servische stad Horgos, dat dicht bij de Hongaarse grens ligt. Sinds gisteren heeft Hongarije de grens afgesloten, waardoor vluchtelingen hun routes verleggen naar Kroatië en Roemenië.
Vluchtelingen lopen over het spoor nabij de Servische stad Horgos, dat dicht bij de Hongaarse grens ligt. Sinds gisteren heeft Hongarije de grens afgesloten, waardoor vluchtelingen hun routes verleggen naar Kroatië en Roemenië. Foto AFP/Elvis Barukcic

Nu Hongarije de grens met Servië heeft afgesloten proberen vluchtelingen via de grens met Kroatië Europa binnen te komen. Reuters meldt dat bussen vluchtelingen afzetten bij de Servische grensplaats Sid, waarna de vluchtelingen te voet proberen EU-lidstaat Kroatië binnen te komen.

Volgens Reuters zijn tientallen asielzoekers momenteel lopend onderweg naar de grens. Servische media melden dat minimaal tien bussen met daarin vluchtelingen hun routes hebben verlegd van de Hongaarse grens naar het stadje Sid. De bussen komen vanuit Macedonië. Ook komen vluchtelingen in taxi’s aan. Reuters meldt dat de eerste asielzoekers in Kroatië zijn meegenomen door de politie voor registratie.

De vluchtelingen hopen vanuit Kroatië door te kunnen reizen naar Slovenië, dat onderdeel is van de Schengenzone en van waaruit ze zonder controles door kunnen reizen naar andere EU-landen zoals Oostenrijk en Duitsland. De Kroatische minister van Binnenlandse Zaken Ranko Ostojic zei gisteren dat zijn land een noodplan heeft opgesteld in het geval meer asielzoekers naar Kroatië komen, maar wilde geen details vrijgeven.

367 vluchtelingen opgepakt

Hongarije kondigde gisteren de noodtoestand af vanwege de toestroom van vluchtelingen. De Hongaarse grens met Servië, waar veel vluchtelingen uit Syrië proberen verder Europa in te reizen, werd afgesloten. Alleen twee doorreisstations zijn nog open, en daar worden alleen vluchtelingen toegelaten die asiel hebben aangevraagd in Servië.

Wie op een andere plek de grens oversteekt is sinds gisteren strafbaar. De Hongaarse autoriteiten maakten vanochtend bekend dat ze 367 mensen hebben gearresteerd die alsnog probeerden het Oost-Europese land binnen te komen. Van hen hebben volgens Hongarije 316 mensen het 175 kilometer lange hek beschadigd en zijn 51 mensen simpelweg de grens overgestoken. Op deze overtredingen staat mogelijk respectievelijk vijf en drie jaar cel.

‘Orbán ontloopt verantwoordelijkheid’

Critici menen dat de regering van premier Viktor Orbán op deze manier probeert de verantwoordelijkheid van het registreren van asielzoekers bij buurlanden Roemenië en Kroatië te leggen.

Kroatië staat bekend als een land met een streng beleid ten opzichte van vluchtelingen. Voor uitgeprocedeerde asielzoekers is er bijvoorbeeld geen opvang. Het land behoort niet tot de Schengenzone.

Volgende week dinsdag komt er een nieuw spoedoverleg van de Europese ministers die over het vluchtelingenbeleid gaan. Maandag werd een akkoord bereikt over de verdeling van 40.000 vluchtelingen, maar kwam er geen overeenstemming om nog eens 120.000 mensen te verspreiden over de Europese lidstaten - een voorstel van de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande.

Wat is nou precies het verschil tussen migranten en vluchtelingen? Hoeveel mensen komen er uit Syrië? Wat is daar aan de hand? Helpen al die goedbedoelde hulpacties eigenlijk wel? En wanneer houdt het allemaal op? Lees hier onze explainer: Twintig vragen die je helpen om de vluchtelingencrisis te begrijpen (leestijd ongeveer 16 minuten).