Technisch opgeleid? Banen genoeg!

Goed nieuws voor pijpfitters en programmeurs: voor hen is er volop werk. Want nu de economie aantrekt, is er een tekort aan uitvoerende technici en hoogopgeleide IT’ers.

illustratie tomas schats
illustratie tomas schats

Ben je pijpfitter of lasser? Of ben je goed in codes schrijven, of het ontdekken van fouten in software? Grote kans dat je dan niet lang hoeft te zoeken naar een baan. Het aantal vacatures in de technische sector blijft doorgroeien, blijkt uit een rapport van het UWV dat vorige week uitkwam. Vooral in uitvoerende beroepen en op de hogere niveaus is een groot aantal technisch geschoolde werknemers nodig. In totaal waren er in het tweede kwartaal van dit jaar 29.000 banen beschikbaar, 28 procent meer dan twee jaar eerder.

‘Er liggen volop kansen’

Omdat de economie aantrekt, is het aantal vacatures in de techniek sinds 2013 weer gestegen. „Er liggen volop kansen voor mensen met een technische achtergrond”, zegt Tof Thissen, directeur van het UWV Werkbedrijf. De verwachting is dat het aantal banen in de techniek en IT de komende jaren blijft doorgroeien, ook omdat veel oudere werknemers met pensioen gaan. Het aantal vacatures ligt nog steeds onder het niveau van voor de crisis: in 2011 was het aantal technische vacatures 34.000 per kwartaal, 5.000 meer dan nu.

Technici waar bedrijven volgens het UWV vooral om staan te springen: hoogopgeleide softwareontwikkelaars, programmeurs, testers en veiligheidsspecialisten. Ook bij uitvoerende beroepen in onder meer de metaal en de elektrotechniek is veel vraag naar technisch geschoolde vakmensen. De afgelopen jaren kozen minder jongeren voor een technische opleiding. In 2013 werd daarom het Techniekpact opgesteld: een samenwerkingsplan tussen overheid, onderwijs en bedrijfsleven dat meer technisch geschoolde vakmensen moet opleveren.

Draaiers, frezers en slijpers

Hoewel de positie van technici op de arbeidsmarkt nu weer aan het verbeteren is, staan nog altijd 50.000 technisch geschoolde mbo’ers als werkzoekend ingeschreven bij het UWV. Belangrijkste reden: zowel in de techniek als in de IT is sprake van ‘upgrading’: het aantal personen met een hoog opleidingsniveau neemt toe ten koste van laag- of middelbaar opgeleiden. Het UWV probeert deze mensen met extra scholing geschikt te maken voor moeilijk vervulbare technische vacatures zoals draaiers, frezers en slijpers of verschillende soorten monteurs.

    • Anne-Martijn van der Kaaden