Opinie

    • Hans Beerekamp

Suus uit ‘De Fractie’ krijgt navolging op tv

Ontwerp Frank de Ruwe voor gepimpte koets.
Ontwerp Frank de Ruwe voor gepimpte koets.

Suus, de door Daphne Bunskoek gespeelde host van een talkshow in het tweede seizoen van de tv-serie De Fractie (VPRO), had graag Prinsjesdag inhoudelijk besproken.

Maar omdat de zendermanager zich een beetje zorgen maakte over de kijkcijfers zwichtte ze toch voor de suggestie van haar eindredacteur: een gesprek over de Gouden Koets met vertegenwoordigers van Oranjeverenigingen én Tim Snel (Joris Smit), het opkomende talent van de progressief-liberale partij VPN.

Dat Tim en Suus het goed met elkaar kunnen vinden, was de kijker al eerder opgevallen. Volgens het scenario van De Fractie had Lucky TV ze zelfs al als geliefden gemonteerd.

De aflevering van Suus liep uit de hand, omdat Tim zich ontpopte als een geharde republikein die te keer ging tegen de poppenkast van het koningshuis. De Oranjeverenigingen liepen boos weg, je zag Suus alvast dromen van de kijkcijfers en na afloop viel ze Tim echt in de armen.

Leuk scenario, maar had het iets te maken met de echte televisie op de avond van Prinsjesdag? Nou...meer dan ik had verwacht.

Vooral RTL Late Night koos voor de koets. Frank de Ruwe, die we kennen uit Werk aan de Winkel (BNN) als de enthousiaste creative van een reclamebureau die verstofte snackbars en kledingmagazijnen naar de 21ste eeuw pimpt, was uitgenodigd om Prinsjesdag aan dezelfde behandeling te onderwerpen.

Dat ‘koetsje’ is natuurlijk een enorme hassle voor zo'n grote man als de koning, dus dat moet verhoogd, zodat hij staand kan wuiven. Ook die troonrede kan hij het best staand debiteren, met een kroon op en een mantel om, want anders herkennen we hem niet meer als koning. En hij heeft een scherm nodig, net als Tim Cook en Kanye West. En de koningin moet op een schommel om hem heen zwaaien.

Bij Humberto leek niemand dit een slecht idee te vinden. Er vielen wel pijnlijke stiltes bij het meer met Suus verwante Pauw, toen de als hofnar uitgenodigde cabaretier André Manuel links uit de heup begon te schieten tegen monarchie en inkomensverschillen. Daar konden vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) en de als hoedjesexpert uitgenodigde Cécile Narinx weinig mee. Ik denk dat we Manuel nog veel vaker gaan tegenkomen, want links populisme voldoet op dit moment aan een behoefte en dwars door de hotemetoten heen praten is iets waar veel kijkers zich mee zouden kunnen identificeren. Of toch niet?

Wie het op zo’n avond altijd goed doen, zijn de premier en de minister van Financiën, op dit moment beiden goed communicerende politici. Mark Rutte (VVD) is ook heel geschikt voor het Jeugdjournaal (NOS), waar hij de stand van zaken samenvatte met de toezegging dat kinderen weer vaker om speelgoed konden vragen.

Jeroen Dijsselbloem (PvdA) weerstond kalm, maar standvastig en helder de aanvallen van tafelheer Jort Kelder in DWDD. Maar beiden konden niet tippen aan de performance van de dag, van de 12-jarige Rayan Vroom die met Hey Joe scheurend op de gitaar hommage bracht aan zijn held Jimi Hendrix. Dat doet televisie toch het best.

    • Hans Beerekamp