Een sombere clip over kanker, ‘wij kennen elkaar goed’

Griezelig intens danst Stromae op een verlaten podium.

„Wie is de volgende?”, vraagt zanger Stromae zich af in de nieuwe, gitzwarte videoclip die hij maandag online zette. In minder dan geen tijd is de video meer dan een miljoen keer bekeken. Quand c’est?, is de centrale vraag in zijn liedje over de ziekte kanker. De bijbehorende zwart-wit videoclip is een prachtige verbeelding tussen science fiction en fantasy, van een aanvankelijk vitale Stromae die in zijn dans onherroepelijk te grazen wordt genomen door de moordende ziekte.

Met zijn lange slanke ledematen en hoekige bewegingen is zijn dans op een verlaten theaterpodium griezelig intens, terwijl Stromae de spinachtige tentakels van de ziekte probeert te ontwijken. „O ja, wij kennen elkaar al goed”, zingt hij dreigend. „Je probeerde me mijn moeder af te pakken. Je begon bij haar borsten. En de longen van mijn vader, weet je nog?” In zijn dodendans gaan zijn vingers zijn lichaam langs als krioelende spinnetjes. De tentakels van het monster, die de verlaten theaterzaal intussen totaal heeft bezet, prikken op hem in. De ziekte neemt het over, hij verliest, en Stromae’s ziel stijgt op. Met een hoge kopstem klinkt het refrein: „Kanker, kanker. Vertel me maar wanneer? Kanker, kanker. Wie is de volgende?”

Eerder nam Stromae in zijn clips Twitter op de korrel, was hij een vrouw, en verbeeldde hij als pop zijn afwezige vader. Deze sombere clip staat nu haaks op het vrolijke marketingoffensief dat hij onlangs inzette ter promotie van zijn succesvolle Amerikaanse concerttour.

    • Amanda Kuyper