Sprookjesachtige western

Het westerngenre beleeft een renaissance, en het in Nieuw-Zeeland geschoten Slow West is een puik voorbeeld van de western 3.0: niet langer mythisch, eerder sprookjesachtig. Het Schotse heertje Jay Cavendish (Kodi Smit-McPhee) trekt met het hoofd vol verheven gedachten de wildernis in om zijn grote liefde Rose terug te vinden. Een lammetje in een nest ratelslangen, blijkt al snel: de cynische premiejager Silas (Michael Fassbender, tevens vertelstem) ontfermt zich over hem, maar heeft een eigen agenda. En hij niet alleen: Cavendish weet niet dat op de hoofden van de fiere Rose en haar vader een premie van 2.000 dollar staat, dead or alive.

Bij Slow West bespeur je de invloed van True Grit (10 Oscarnominaties) van de broertjes Coen, die in 2010 de wederopstanding van de western inleidde. Voor de kraakheldere, diepe en verzadigde beelden zou cameraman Roger Deakins van de Coens zich niet schamen, en net als in True Grit is het Wilde Westen een sprookjesbos vol zonderlingen, zielepoten of moordenaars. De serie vluchtige, riskante ontmoetingen die dat oplevert, maken de film tot een soort roadmovie op hoeven. Een prachtdebuut van regisseur John Maclean, voorheen dj en keyboardspeler van The Beta Band.

    • Coen van Zwol