Media

Dit was jouw festivalzomer… online

Pinkpop is de social mediakampioen van de grote zomerfestivals. Mensen klagen online relatief weinig over festivaloverlast. En gratis entree plus de afzegging van een hoofdact waren op internet de meest besproken festivalonderwerpen deze zomer.

Dat en meer blijkt uit een analyse van social media analysetool Coosto. Op verzoek van NRC Q onderzocht Coosto hoe de zes grote zomerfestivals (Sail, de Gay Pride, de Nijmeegse Vierdaagse, Pinkpop, Lowlands en Zwarte Cross) op social media, blogs en nieuwssites werden besproken.

Pinkpop scoort online

Pinkpop trok dit jaar niet alleen meer bezoekers dan Lowlands, maar was ook online het populairste muziekfestival. Op social media, blogs en nieuwssites verschenen ruim 80.000 berichten over Pinkpop, bijna twee keer zoveel als over Lowlands.

Over Sail werd online het meest geschreven. Niet gek met 2,3 miljoen bezoekers. Deel je het aantal berichten door het aantal bezoekers, dan blijkt het zeilevenement net als de Gay Pride juist relatief weinig aandacht te generen.

Waar had iedereen het over?

Gratis toegang geven aan iedereen die komen wil - dat levert best wat retweets op. Social media ontploften toen de organisatie van Zwarte Cross zaterdag 25 juni aankondigde de deuren gratis open te gooien.

Dat besluit kwam nadat het programma ‘s middags vanwege noodweer moest worden stilgelegd en veel mensen naar huis gingen.

Veelbesproken onderwerpen op de Nijmeegse Vierdaagse: ‘blaren’ en het ‘Rode Kruis’. Lowlanders zijn echte muziekliefhebbers, want op social media praten ze vooral over artiesten. Nou ja, en over ‘drank’. Pinkpop had de grootste viral-hit: het YouTubefilmpje waarin frontman David Achter de Molen van John Coffey op briljante wijze een biertje vangt dat vanuit het publiek naar hem wordt gegooid.
https://twitter.com/LJaurens/status/611107482434465792

En hoewel ook deze zomer veel werd geklaagd over overlast door festivals, is daarvan niks terug te zien in de meest besproken onderwerpen per festival.

Dit waren de trending topics:

Wie schrijven al die berichten?

Mensen die online iets over festivals zeggen, blijken nogal van elkaar te verschillen - het zijn net festivalgangers. We vroegen Coosto hoe de berichtschrijvers hun enthousiasme uitdrukten en welke social media ze vaak gebruiken: